Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Karp pieczony w śmietanie

Wykonanie i stylizacja potraw: Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 karp (około 1,5 kg), sól, grubo zmielony pieprz, 2 łyżki mąki, 1-2 łyżki masła, 1 szklanka śmietany 18%

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Karpia sprawiamy w całości, solimy, posypujemy pieprzem i odstawiamy na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Karpia posypujemy 1 łyżką mąki, układamy na wierzchu kawałeczki masła, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut, polewając powstałym sosem. Prawie gotową rybę polewamy śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką. Polewając spływającym sosem, doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy raz jeszcze.

    Więcej o:

Skomentuj:

Karp pieczony w śmietanie