Mus z tuńczyka

Przepisy, wykonanie i stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

15-20 g żelatyny, 100 ml zimnej wody, 200 g tuńczyka z puszki, ew. 1 łyżka oleju, 200 ml kwaśnej śmietany 22%, sól, pieprz (Na 0,5 litra musu)

16.10.2006
Fot. Marcin Klaban / AG
Żelatynę zalewamy wodą i czekamy, aż napęcznieje. W międzyczasie miksujemy tuńczyka. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju, możemy pozostawić trochę zalewy, ale nie dużo, jeżeli natomiast tuńczyk był w sosie własnym, to dla lepszej konsystencji możemy do niego dodać łyżkę oleju. Napęczniałą żelatynę łączymy ze śmietaną i razem z nią podgrzewamy. Gdy żelatyna się rozpuści, przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka. Mieszamy masę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Mus przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do lodówki na parę godzin.

    Więcej o:

Skomentuj:

Mus z tuńczyka