Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Makowy deser

Wykonanie i stylizacja potraw: Iwona Kobryń-Gałązka Zdjęcia: Andrzej Gałązka Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

50 g rodzynek, 20 ml koniaku, 200 ml mleka, 25 ml miodu, 100 g mielonego maku, 1 żółtko, 150 g twarożku, 100 g pokrojonych w plasterki bananów, skórka otarta z 1 cytryny, 150 ml śmietany kremówki, maczek cukrowy do dekoracji (Dla 4 osób)

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Andrzej Gałązka
Rodzynki namaczamy w koniaku. Mleko zagotowujemy z miodem, zalewamy mak, odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do lodówki. Żółtko miksujemy z twarożkiem i bananami, dodając trochę skórki cytrynowej do smaku. Ubijamy śmietanę. Łączymy schłodzony mak z masą serową i osączonymi rodzynkami. Na koniec delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i przekładamy krem do szklanych pucharków. Dekorujemy maczkiem cukrowym.

    Więcej o:

Skomentuj:

Makowy deser