Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Polędwica w sosie borowikowym

Wykonanie i stylizacja potrawy: Zuza Wiciejowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 łyżki świeżych listków tymianku, 2 łyżeczki grubej soli, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 1 kawałek (1-1,5 kg) polędwicy wołowej (chateaubriand), 4 łyżki oliwy, 40-50 dag borowików, 2 łyżki posiekanych szalotek, 4 łyżki brandy, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżka mąki, 2 szklanki dobrego bulionu wołowego (najlepiej domowego), 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Mieszamy 1 łyżkę tymianku z 2 łyżeczkami soli i 2 ząbkami czosnku. Nacieramy mieszanką polędwicę, po czym zawijamy ją w folię i wkładamy na 1-2 dni do lodówki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, pokrojone grzyby smażymy 7-8 min. Dodajemy szalotki, resztę czosnku i łyżeczkę tymianku. Po 2 min wlewamy połowę brandy i smażymy, mieszając, 20 sekund. Wlewamy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Dużą brytfannę smarujemy oliwą. Na patelni rozgrzewamy ostatnią łyżkę oliwy, smażymy polędwicę z każdej strony, w sumie nie dłużej niż 5 min. Przekładamy mięso do brytfanny, pieczemy 25-30 minut. Przekładamy na deskę, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na 10 min, by soki rozłożyły się w mięsie. Podgrzewamy grzyby, oprószamy je mąką, zasmażamy. Do brytfanny, w której piekło się mięso, wlewamy resztę brandy, zeskrobujemy "smak" z dna i ścianek, a potem wlewamy wszystko do grzybów razem z bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy resztę tymianku, przyprawiamy solą i pieprzem. Kroimy polędwicę i podajemy ją z sosem, posypaną natką. Dobrym dodatkiem jest purée ziemniaczane.

    Więcej o:

Skomentuj:

Polędwica w sosie borowikowym