Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Polędwiczki w sosie ziołowym (dla 4-6 osób)

Wykonanie i stylizacja potrawy: Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Zdjęcie: Marcin Kiełbiewski Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

500 g polędwiczek wieprzowych, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 4 łyżki oliwy, 4-5 ząbków czosnku, 100 ml wytrawnego wina białego, 3-4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki grubości 1 cm, oprószamy solą i pieprzem. Rozmaryn drobno siekamy. Na teflonowej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na średnim ogniu, porcjami, obsmażamy mięso po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu mięso zdejmujemy z patelni, układamy dachówkowo na płaskim półmisku i posypujemy rozmarynem. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i krótko smażymy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Wlewamy wino. Powstałym sosem polewamy mięso, skrapiamy je także resztą oliwy oraz sokiem cytrynowym. Oprószamy solą i pieprzem. Całość studzimy, przykrywamy i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

    Więcej o:

Skomentuj:

Polędwiczki w sosie ziołowym (dla 4-6 osób)