Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Vianocne hriate

Stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Logo24"

100 g cukru kryształu, 100 ml wody, 1 łyżka smalcu lub drobno pokrojonej i wytopionej słoniny (bez skwarek), po kawałku skórki pomarańczowej i cytrynowej, szczypta cynamonu, 1/2 l. wódki,

08.11.2007 WARSZAWA SESJA SWIATECZNE PROCENTY NA ZDJECIU VIANOCNE HRIATE STYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKA DLA CZASOPISMA LOGO FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA
Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i karmelizujemy (czyli podgrzewamy, aż się stopi i przyrumieni). Ostrożnie zalewamy wodą (uwaga! gorący karmel może pryskać) i zagotowujemy mieszając. Dodajemy smalec, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz cynamon. Gotujemy chwilkę i zdejmujemy z ognia. Na koniec wlewamy wódkę. Cedzimy i podajemy na gorąco.

    Więcej o:

Skomentuj:

Vianocne hriate