Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Lebkuchen

Wykonanie i stylizacja ciast: Joanna Szachowska Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

na pierniczki: 10 dag gorzkiej czekolady, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 dag migdałów, 5 jaj, 30 dag cukru, 20 dag mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki do kawy otartej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki do kawy zmielonych goździków, 1/2 łyżeczki do kawy zmielonego kardamonu na lukier: 1 białko, 3 łyżki kakao, 15 dag cukru pudru, 1 łyżka wody (na 40 ciasteczek)

10.10.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA PIERNIKI
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czekoladę ścieramy na tarce. Obie kandyzowane skórki drobno siekamy. Migdały zalewamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Osuszone migdały mielemy (np. w młynku do kawy lub malakserze). Jaja ucieramy z cukrem na białą masę, następnie dodajemy mąkę, przyprawy, migdały, czekoladę i kandyzowane skórki. Starannie mieszamy. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok. 30 min do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Białko ucieramy z kakao, cukrem pudrem i 1 łyżką wody na lukier. Pokrywamy nim ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika na 8 min. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.

    Więcej o:

Skomentuj:

Lebkuchen