Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Pieczeń jagnięca z piwem i cynamonem

Przepis: Magazyn Kuchnia, zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 kg jagnięciny lub cielęciny w kawałku, oliwa, sól, pieprz, 4 goździki, 2 łyżeczki jagód jałowca, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 10 dag masła, 1-2 posiekane cebule, 400 ml ciemnego piwa, 300 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)

05.01.2007 WARSZAWA SESJA PRZYPRAWY CYNAMON
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Mięso wkładamy do brytfanny, obficie smarujemy oliwą, solimy, nacinamy w kilkunastu miejscach, ale niezbyt głęboko. Do nacięć wciskamy goździki i jagody jałowca, mięso posypujemy cynamonem i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Następnie odwracamy mięso, ponownie obficie smarujemy je oliwą i pozostawiamy w lodówce na kolejne 6 godzin. Po tym czasie dodajemy do brytfanny masło i cebulę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C. Gdy wierzch mięsa się przyrumieni, odwracamy je na drugą stronę i pieczemy dalej, a gdy i z tej strony się przyrumieni, pieczemy, polewając od czasu do czasu ciemnym piwem. W sumie mięso powinno się piec przez 2-2,5 godziny. Gotową pieczeń kroimy na porcje, wytworzony sos łączymy z sosem pieczeniowym, zagotowujemy, cedzimy przez sitko do sosjerki i podajemy do mięsa. Dobrym dodatkiem jest szpinak z wody oraz pieczone lub smażone ziemniaczki.

    Więcej o:

Skomentuj:

Pieczeń jagnięca z piwem i cynamonem