Steki pieprzowe ze szpinakowym pesto

Przepis: magazyn Kuchnia, zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Mięso: 4 steki z rostbefu lub polędwicy (po 15 dag), kilka kropli sosu Worcestershire, 4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Pesto: 15 dag świeżego szpinaku, 2 dag posiekanego szczypiorku, 2 dag posiekanej bazylii, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 camembert (20 dag) pokrojony w kostkę, 1 łyżka oliwy Ziemniaki: 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, 2 dag masła, 2 łyżki gęstej śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

20.12.2006 WARSZAWA , JEDZENIE
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Robimy sos pesto: tak długo miksujemy wszystkie składniki, aż powstanie gładka i jednolita masa. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki myjemy i gotujemy 8-10 minut w osolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię grillową (bez tłuszczu). Steki skrapiamy sosem Worcestershire, posypujemy po wierzchu pieprzem. Smażymy po 5-6 minut z każdej strony (polędwicę krócej). Osączamy ziemniaki, rozgniatamy je z masłem, śmietaną i gałką muszkatołową. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Steki zdejmujemy z patelni, przekładamy na ogrzane talerze, dekorujemy porcją sosu pesto. Podajemy z ziemniakami.

    Więcej o:

Skomentuj:

Steki pieprzowe ze szpinakowym pesto