Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Polędwica wołowa z pomarańczami

Przepis: Magazyn Kuchnia, zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

50 dag polędwicy wołowej, 25 dag szalotek, 4 pomarańcze, 1/4 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej, biały pieprz, sklarowane masło do smażenia, 150 ml wytrawnego białego wina, sos sojowy, 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag świeżego korzenia chrzanu

31.01.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA POMARANCZE
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Polędwicę kroimy w paseczki. Obieramy szalotki i kroimy je w plasterki. Myjemy i sparzamy jedną pomarańczę, odkrawamy cienki kawałek skórki. Wszystkie pomarańcze obieramy i wycinamy fileciki spomiędzy błonek. Z resztek miąższu pomarańczy wyciskamy cały sok. Mięso solimy, pieprzymy, podsmażamy na dużym ogniu w rondlu ze sklarowanym masłem (3-4 minuty). Usmażone mięso wyjmujemy i zabezpieczamy przed wystygnięciem, a na tym samym tłuszczu podsmażamy szalotki razem z cząstkami pomarańczy i kawałkiem skórki. Wlewamy sok pomarańczowy, białe wino i sos sojowy, zmniejszamy ogień, gotujemy około 5 minut. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy podsmażone mięso. Zagotowujemy, mieszając, przyprawiamy do smaku. Miseczki napełniamy gulaszem, każdą porcję posypujemy świeżo startym chrzanem. Możemy podać z ryżem basmati lub purée ziemniaczanym.

    Więcej o:

Skomentuj:

Polędwica wołowa z pomarańczami