Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Jajka przepiórcze na cukinii

Stylizacja: Ewa Marynowska Zdjęcia: Łukasz Zandecki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

4 garście dowolnej zielonej sałaty, 1 garść kiełków (dowolnych), 2 małe cukinie, 1 + 2 łyżki oliwy, 12 jajek przepiórczych, 1 żółtko jajka kurzego, sok z 1 cytryny, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych oliwek (bez pestek),sól, pieprz

29.01.2006 WARSZAWA
Fot. Łukasz Zandecki / AG
Sałatę myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy na 12 plastrów o grubości 2 cm, w każdym ostrym nożem robimy mały dołeczek. Plastry cukinii rozkładamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i wkładamy na 5 min do piekarnika (temp. 200 st. C). Wyjmujemy je i skrapiamy łyżką oliwy, a następnie wbijamy na każdy plasterek jedno jajko przepiórcze. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 min. W tym czasie ukręcamy sos z żółtka, 2 łyżek oliwy i soku z cytryny (składniki możemy zmiksować). Doprawiamy go solą i pieprzem. Na sałatę z kiełkami wykładamy tuńczyka i oliwki. Polewamy porcje sosem i na każdej układamy po 3 plastry cukinii z jajeczkami.

    Więcej o:

Skomentuj:

Jajka przepiórcze na cukinii