Polędwica w ziemniaczanym cieście

Autor przepisu: Paweł Kałuski Stylizacja: Jarosław Madejski Zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kg polędwicy wołowej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, sok z 1/2 cytryny, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 4 łyżki masła, 4 jajka, 3 łyżki mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz do smarowania blachy

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Polędwicę nacieramy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie lekko osuszamy i solimy. Przygotowujemy ciasto: zmielone gotowane ziemniaki ucieramy z 2 łyżkami masła, solą i pieprzem, dodajemy 3 jajka oraz mąkę i dokładnie wyrabiamy. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 1,5 cm, zawijamy w niego polędwicę i zaklejamy. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w 200 st. C nieco ponad godzinę, polewając pozostałym (rozpuszczonym masłem). Przed podaniem polędwicę kroimy w grube plastry, układamy na półmisku, przybieramy gałązkami natki. W sosjerce podajemy sos maderowy, bearnaise lub bordelaise. Polędwica powinna być w środku różowa. Jeżeli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, przykrywamy je folią aluminiową lub natłuszczonym pergaminem.

    Więcej o:

Skomentuj:

Polędwica w ziemniaczanym cieście