Mazurek ponczowy

Stylizacja: Junona Lamcha Zdjęcie: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

8 żółtek, 100 g cukru pudru, sok oraz skórka otarta z 1 cytryny, 5 białek, 40 g mąki, tłuszcz do wysmarowania blachy, 2-3 łyżki rumu, 300 g dżemu morelowego Biały lukier: 2 białka, 200 g cukru pudru, sok z cytryny do smaku Do dekoracji: 150 g masy marcepanowej

9.08.2007 CIASTA MAZUREK PONCZOWY KUCHNIA STYLIZACJA JUNONA LAMCHA FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008
Fot. Agata Jakubowska / AG
Żółtka ucieramy z cukrem, sokiem i skórką cytrynową, łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek, dosypując po trochu przesianą mąkę. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 160 st. C przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu przekrawamy ciasto na dwa równej grubości placki, skrapiamy je rumem, przekładamy dżemem, składamy i odstawiamy, aby dżem stężał. Robimy lukier. Białka wlewamy do naczynia, wsypujemy cukier, ucieramy na gładką masę, doprawiając sokiem. Lukrujemy wystudzone ciasto. Na końcu dekorujemy je różyczkami ulepionymi z masy marcepanowej.

    Więcej o:

Skomentuj:

Mazurek ponczowy