Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sernik po kapitańsku

Autor przepisu: Marta Szczepanik-Dzikowska Stylizacja: Marta Szczepanik-Dzikowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

5 dag migdałów, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 6-8 jaj, 10 dag masła, 30 dag cukru pudru, 3 dag drożdży, 25 ml mleka, 1 olejek waniliowy, 5 dag skórki otartej z pomarańczy (potrzeba ok. 2 owoców), 1 kg mielonego twarogu, tłuszcz i bułka tarta do formy

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Migdały i orzechy sparzamy wrzątkiem i osączamy, obieramy ze skórki, mielemy. Rozbijamy jaja, oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem, dodając kolejno żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem, dodajemy olejek i skórkę pomarańczową, utarte masło, zmielony ser, migdały z orzechami oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą okrągłej formy (o śr. 24 cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 50 min w 160 st. C. Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 1,5-2 godziny.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sernik po kapitańsku