Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sos morelowy, diabelski, z rokpolem i pomidorowy

Stylizacja: Anna Włodek Zdjęcie: Paweł Kiszkiel Źródło: "Lubię gotować"

12.05.2006
Morelowy

Pojemniczek (15 dag) naturalnego serka homogenizowanego, 1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 1/3 szklanki dżemu morelowego, łyżka ostrej musztardy, pieprz czarny mielony, sól

Dżem lekko podgrzać i przetrzeć przez sitko. W miseczce połączyć śmietanę, musztardę, dżem, wymieszać, doprawić do smaku.

Diabelski

Opakowanie serka homogenizowanego (20 dag), 1/3 szklanki ostrego keczupu, 3 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól

Serek połączyć z keczupem, dodać chrzan, szczypiorek, posolić, wymieszać. Można podawać schłodzony lub w temperaturze pokojowej.

Z rokpolem

40 dag gęstej śmietany, 25 dag startego sera rokpol, pieprz cayenne, sól

Ser dokładnie rozetrzeć ze śmietaną, doprawić pieprzem cayenne i solą, wymieszać.

Pomidorowy

Po pół szklanki gęstej śmietany, serka homogenizowanego i keczupu, 10 płatów pomidorów suszonych w oleju, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, po łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki, sól

Pomidory osączyć na papierowym ręczniku i drobno posiekać. Połączyć serek ze śmietaną i keczupem, pomidorami suszonymi, dodać natkę, wymieszać, przyprawić do smaku papryką i solą.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sos morelowy, diabelski, z rokpolem i pomidorowy