Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Wołowina w stylu Kentucky

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Szczepanik-Dzikowska, zdjęcia: Jarosław Madejski, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 steki z polędwicy wołowej po 350 g każdy, 6 kromek pieczywa pszennego, liście sałaty, 4-6 pomidorów, olej do rusztu Przyprawy: sól, 1 łyżka mielonej papryki, 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, po 1/2 łyżeczki: suszonej szałwii, mielonej gorczycy, czosnku granulowanego, suszonego oregano, suszonego chilli

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Ostrym nożem kilkakrotnie nacinamy każdy stek, tworząc kształt otwieranej książki. Przyprawy dokładnie mieszamy i nacieramy steki, także w nacięciach. Mięso odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 4 godziny. Następnie pieczemy steki na naoliwionym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. Mięso powinno lekko zbrązowieć z zewnątrz, a wewnątrz pozostać różowe. Grillowane steki przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Podajemy pokrojone na cienkie plasterki, z sosami, pieczywem, zieloną sałatą i plasterkami pomidorów.

    Więcej o:

Skomentuj:

Wołowina w stylu Kentucky