Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Marynowane tofu z maślakami lub boczniakami

Przepis: Archiwum Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 odsączona kostka sera tofu (ok. 20 dag), 2 łyżeczki herbaty Yunnan, 2 szklanki wrzątku, 1 mały kawałek imbiru(o długości 3 cm), 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 40 dag maślaków lub boczniaków, 10 dag sera feta, sól, pieprz

07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Tofu kroimy na cztery równe części. Owijamy kawałki sera w ręczniki papierowe, obciążamy np. patelnią, aby usunąć nadmiar wilgoci. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 20 min, potem cedzimy. Imbir obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy go do herbaty wraz z sosem sojowym i cukrem. Do herbacianej marynaty wkładamy kawałki tofu i marynujemy przez 2-3 godziny lub całą noc. Wyjmujemy tofu z marynaty (pozostawiamy ją) i osuszamy papierowymi ręcznikami. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Gdy nabierze złotej barwy, odkładamy go na bok, a na tej samej oliwie smażymy zamarynowane tofu, z każdej strony po 5 minut. Następnie zdejmujemy ser, a na tę samą patelnię wlewamy pozostałą oliwę i smażymy oczyszczone grzyby. Kiedy odparuje sok, a grzyby będą rumiane, odkładamy je na bok. Marynatę redukujemy w rondelku tak długo, aż zacznie zostawiać kleisty ślad na łyżce. Dodajemy do niej grzyby. Mieszamy, smażymy przez chwilę. Grzyby serwujemy z tofu, posypane chrupiącym czosnkiem i pokruszoną fetą. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się

>

    Więcej o:

Skomentuj:

Marynowane tofu z maślakami lub boczniakami