Grzyby kiszone

Przepis: Archiwum Zdjęcie: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kg kapeluszy grzybów (kurek, rydzów, borowików, koźlarzy, zajączków), 1 szklanka serwatki, 1 łyżeczka cukru, 3 dag soli, po 15 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 4-5 liści laurowych, 10 dag cebuli pokrojonej w paski

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Fot. Bogdan Bia?y
Kapelusze grzybów czyścimy, płuczemy i na 5 minut wkładamy do osolonego wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Kamienny garnek myjemy i wyparzamy. W serwatce rozpuszczamy łyżeczkę cukru. Grzyby układamy w garnku warstwami, kapeluszamiw dół. Każdą warstwę solimy, skrapiamy serwatką, przekładamy zielem angielskim i pieprzem, liśćmi laurowym i cebulą.Nakrywamy kawałkiem wygotowanego płótna, nakładamy talerz, obciążamy go czystym kamieniem. Grzyby same puszczą sok. Jeśli soku jest za mało (powinien je przykrywać), dodajemy zimnej, przegotowanej wody z solą w proporcji 4 dag soli na litr wody.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się



Skomentuj:

Grzyby kiszone