Grille: prosto z rusztu

TEKST I WYBÓR: Piotr Margas ZDJĘCIA: producenci

Wiosną i latem grill jest jednym z częściej używanych domowych urządzeń. Na świeżym powietrzu możemy korzystać z modeli na węgiel drzewny. Mieszkańcy bloków muszą się zadowolić grillem niewytwarzającym dymu - elektrycznym lub gazowym.

9472327 https bi




Grille węglowe

Takich grilli jest najwięcej - możemy wybierać spośród bardzo tanich, lecz dość nietrwałych, po bardzo solidne, które mogą nam służyć przez lata. Są modele ze stali, aluminium lub żeliwa, często z powłoką z emalii porcelanowej albo ceramicznej, wytrzymałą na szok termiczny i odporną na przepalenie. Ruszty, zrobione ze stali nierdzewnej lub z żeliwa, także bywają powlekane porcelaną, która zapobiega przywieraniu potraw oraz ułatwia czyszczenie. Wiele grilli ma regulację dopływu powietrza (najczęś- ciej w pokrywie, rzadziej w podstawie), co pozwala kontrolować tem- peraturę pieczenia.

Grille gazowe

Mogą być zasilane gazem z butli lub z sieci. Są proste w obsłudze - zapala się je tak jak kuchenkę gazową, a temperaturę reguluje pokrętłem. Płomień ogrzewa wkłady (np. z kamieni wulkanicznych), nad którymi jest umieszczony ruszt. Wytopiony tłuszcz skapuje na wkłady i odparowuje, nadając pieczonym potrawom przyjemny aromat; wkłady chronią też mięso przed przypaleniem. Według producentów koszt grillowania na gazie jest mniej więcej o jed-ną trzecią niższy niż na węglu drzewnym. W sklepach znajdziemy grille różnej wielkości i z rozmaitym wyposażeniem.

Grille elektryczne

Działają wyłącznie wtedy, gdy są podłączone do sieci, co uniemożliwia korzystanie z nich w plenerze. Termostat zapewnia utrzymanie stałej temperatury (jej wysokość można regulować mechanicznie lub elektronicznie). Niestety, koszt użytkowania takich grilli jest wyższy niż modeli gazowych i węglowych.

Ruszt może mieć formę gęstej kratki z prętów albo płyty z powłoką zapobiegającą przywieraniu (tzw. antyadhezyjną). W pierwszym przypadku tłuszcz i soki z potraw skapują bezpośrednio na grzałkę, co utrudnia mycie urządzenia. W grillach z rusztem-płytą tłuszcz spływa do podstawionego z boku naczynia lub przez otwory w płycie do specjalnej rynienki, którą później wystarczy wyjąć i opróżnić.



Skomentuj:

Grille: prosto z rusztu