Dom w norweskich klimatach - przebudowa

powrót do artykułu
Tekst Lilianna Janus-Jampolska, red. Agnieszka Cal-Hubska, zdjęcia Bartosz Makowski, archiwum właścicieli
16.06.2012 09:36 , aktualizacja 15.02.2011 16:53
Pokój telewizyjny urządzony w pogłębionej piwnicy

Fot.: Bartosz Makowski, proj.: Marek Wajzner, Monika Grostad

Pokój telewizyjny urządzony w pogłębionej piwnicy
  • przebudowa domu powiodła się dzięki zapałowi właścicielki i pomocy jej ojca-architekta - miniatura
  • Dom przed remontem. Ten widok odstraszył niejednego inwestora, ale nie zniechęcił do idei remotu ani pani Moniki ani jej ojca - miniatura
  • Widok na wyremontowany dom od południowego zachodu - miniatura
  • Wzniesienie nowej werandy wymagało wykonania fundamentów - miniatura
  • Widok na elewację zachodnią - miniatura
  • Weranda, ganek wejściowy i dom gościnny - miniatura
  • Widok na zabudowania od południa. Specyficzny odcień drewna na elewacjach (zwany w Polsce ?czerwienią szwedzką?) ma przypominać właścicielowi jego rodzinny dom w Norwegii - miniatura
  • Fragment posesji z wejściami do domu i domku gościnnego - miniatura
  • Ganek wejściowy - wygląd obecny - miniatura
  • Południowa elewacja domu. Przeszklone ściany ganku i werandy dodają bryle lekkości - miniatura
  • Weranda, ganek wejściowy i dom gościnny - miniatura
  • Domek gospodarczy był przed remontem podręcznym składem rupieci. Dziś mieszczą się w nim: pokój gościnny, gabinet i schowek - miniatura
  • Taras od strony ulicy został zlikwidowany podczas remontu. I tak nikt z niego nigdy nie korzystał - miniatura
  • Murowanie nowych ścian domku gospodarczego - miniatura
  • Nowa konstrukcja ganku - miniatura
  • Główne wejście do budynku przed remontem - miniatura
  • Prace fundamentowe wokół domu - miniatura
  • Weranda wejściowa przed remotem - miniatura
  • Piwnica przed remontem była pomieszczeniem bardzo niskim i mało atrakcyjnym  - miniatura
  • Piwnica. Przygotowania do betonowania ławy - miniatura
  • Remont domu. Odsłonięty narożnik piwnicy - miniatura
  • Stary strop wykończono styropianem i papą. Obróbki wykonano z blachy cynkowo-tytanowej - miniatura
  • W jadalni brak miejsca na kominek, dlatego powstała tylko jego atrapa.Pani Monika wyszukała w internecie autentyczną obudowę angielskiego kominka i sprowadziła ją do Polski - miniatura
  • Nowa weranda służy jako miejsce do wypoczynku. W planach jest jej rozbudowa - miniatura
  • Pokój telewizyjny urządzony w pogłębionej piwnicy - miniatura
  • Pokój i łazienka córki gospodarzy. Szerokie pionowe pasy na ścianach sypialni podwyższają wnętrze i nadają mu nowoczesny styl - miniatura
  • Gabinet urządzony w domku gościnnym pozwala pracować w skupieniu z dala od domowego harmidru - miniatura
  • Zejście do piwnicy, dzięki wyburzeniu ścian działowych, stało się obecnie częścią kuchni - miniatura
  • Kuchnia z zejściem do piwnicy, gdzie urządzono m.in. pokój telewizyjny   - miniatura
  • Widok z werandy na parterowy dom z sąsiedztwa. W przyszłości płot przesłonią duże krzewy - miniatura
  • Fragment elewacji wykończonej drewnem i okładziną betonową - miniatura
  • Drewniana konstrukcja wiaty przylega do muru stojącego na granicy działek. Budowlę wykończono tymi samymi materiałami, co dom - betonową okładziną imitującą naturalny kamień, i drewnem - miniatura
  • Wiata w ogrodzie pełni funkcję tarasu i dodatkowo powiększa przestrzeń mieszkalną domu. Przeszklone otwory chronią wnętrze przed ucieczką ciepła - miniatura
  • Plany domu - miniatura

Zobacz więcej na temat:

Materiały budowlane

Znajdź produkty z oferty producentów materiałów budowlanych

projektowanie domu, projektowanie poddasza

Wygodne i funkcjonalne poddasze

Planując poddasze mieszkalne w domu, lepiej nie zdawać się na przypadek. Dzięki odpowiednio wcześnie podjętej decyzji, możemy mieć wpływ na nachylenie połaci, wysokość ściany kolankowej, czy chociażby typ dachu, a to pomoże stworzyć potem niepowtarzalne, ale zarazem funkcjonalne wnętrza.