Z czego zrobić blat w kuchni i w łazience?

26.06.2012 10:12
W łazience blat musi być odporny na wilgoć i tworzyć z wnętrzem harmonijną całość. Blat kuchenny ma trudniejsze zadanie. Jest nie tylko ozdobą wnętrza, ale miejscem przyrządzania posiłków. Musi być odporny na wysoką temperaturę, wilgoć, uderzenia, zaplamienia i zarysowania.
1

Blaty z płytek ceramicznych

Blat wykonany z płytek ceramicznych - zarówno ten w łazience, jak i w kuchni - będzie niepowtarzalny. Można go dopasować do kolorystyki pozostałych materiałów zastosowanych w pomieszczeniu albo użyć dokładnie tych samych płytek, którymi wyłożona jest ściana.

Płytki ceramiczne wprawdzie są zimne w dotyku, ale niezwykle odporne na wysoką temperaturę, ścieranie, uderzenia i działanie środków chemicznych.

Płytkami okłada się wcześniej przygotowaną betonową konstrukcję lub nakleja je na wodoodporną płytę wiórową lub gipsowo-kartonową. Blat z płytek będzie trwały i funkcjonalny, pod warunkiem, że do klejenia i spoinowania okładziny zostaną użyte odpowiednie zaprawy.

 

Fot. Ceramika Paradyż

 

Krawędzie blatu z płytek ceramicznych można wykończyć specjalnymi kształtkami, które są elementem każdej kolekcji kuchennej czy łązienkowej.

2

Blaty z granitu

Granit to najlepszy rodzaj kamienia na blat, zarówno do kuchni, jak i do łazienki. Jest bardzo twardy, a przez to odporny na uderzenia i zarysowania. Nie szkodzą mu też wysoka temperatura, zabrudzenia lub środki spożywcze.

Granitowy blat jest jednak bardzo ciężki, a jego montaż zabiera sporo czasu.

Pod względem estetycznym jest bardzo uniwersalny, ponieważ doskonale wpisuje się zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny styl aranżacji kuchni. Dostępny jest w dużej gamie kolorystycznej - od głębokiej czerni, przez różne odcienie szarości, po wyblakłe beże i łososiowy róż, a także kolory ziemi, przygaszone zielenie oraz ostry błękit.

 

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI    KUCHNIA ZLEW ZLEWOZMYWAK ZAMOCOWANY NA ROWNI Z BLATEM     PUBLIKACJA LADNY DOM NR 8 (82) - 8.2005

Fot. Blanco

 

Granitowy blat trudno jest uszkodzić, nawet traktując go jako deskę do krojenia.

3

Blaty z marmuru

Marmur na blaty kuchenne polecany jest dla tych, którzy gotują "od wielkiego święta". Choć bowiem zachwyca różnorodnością barw, to łatwo się ściera, plami i brudzi. Jest też zbyt miękki i nieodporny na działanie kwasów, nawet tych najsłabszych używanych w kuchni (na przykład znajdujących się w soku z owoców cytrusowych lub occie) oraz preparatów ułatwiających utrzymanie czystości. Pod ich wpływem może się przebarwić, dlatego lepiej sprawdza się jako materiał na blat w łazience.

4

Blaty z łupka

Łupek nadaje się nie tylko na pokrycie dachowe, ale także na blat. Jest bardzo twardy i odporny na uderzenia, zarysowania oraz gorącą temperaturę. Powierzchnie blatów z łupka są przeważnie matowe, sprawdzają się we wnętrzach rustykalnych, ale również nowoczesnych

Łupek wymaga impregnacji - nabiera wtedy szlachetnego wyglądu i dużo łatwiej go wyczyścić.

Trzeba pamiętać, że twarde kamienie trudno jest obrabiać, co ogranicza nadawanie im skomplikowanych kształtów. Płyt kamiennych nie da się również łączyć bezspoinowo, a ich styki trzeba odpowiednio zabezpieczyć.

Warto wiedzieć, że drobne uszkodzenia kamienia łatwo zatuszować, jednak większe - pęknięcia albo ubytki - wymagają zdjęcia płyty i oddania jej do zakładu kamieniarskiego.

5 Blat z kompozytu Blat z kompozytu Fot. CCI Corian

Blaty z kompozytu

Kompozyty to mieszanki zmielonych minerałów i żywic epoksydowo-akrylowych. Na rynku można je spotkać pod różnymi nazwami firmowymi, z których najbardziej znane to: corian, kerrock czy staron. Blaty produkuje się, pokrywając warstwą kompozytu grubości 6-16 mm płyty wiórowe lub MDF, a od spodu zabezpiecza się je specjalnym laminatem albo blachą aluminiową. Takie blaty są lżejsze od kamiennych, ciepłe w dotyku, odporne na zarysowania i środki chemiczne. Można je dowolnie formować: nadawać nietypowe kształty, wkleić zlewozmywak z tego samego materiału czy zawinąć na ścianę tworząc listwę ochronną. Niezapieczony kompozyt może pękać pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 200 st.C.

Choć kompozyty trudniej zarysować niż marmur, to nie należy bezpośrednio na takim blacie kroić ani przesuwać po nim naczyń. Blaty kompozytowe bardzo łatwo jest jednak naprawić.

 

SL1429NORM

Fot. Interstone

Dużą zaletą blatów z kompozytów, jako jedynych, jest to, że można łączyć je "bezszwowo", czyli bez widocznych spoin.

6

Blaty laminowane

Laminowane blaty są najpopularniejsze, bo niedrogie. Wykonuje się je z płyty wiórowej pokrytej laminatem HPL lub CPL, czyli utwardzonymi w wysokiej temperaturze kilkunastoma warstwami tworzywa sztucznego. Laminat może imitować kamień, metal czy drewno lub być po prostu "sobą".

 

KUCHNIA - SZAFKI KUCHENNE , BLAT Z PLYTY LAMINOWANEJ FOT. AGATA BARTCZAK DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI  PUBLIKACJA CZTERY KATY NR SPECJALNY - KUCHNIE WIOSNA 2003

Fot. Agata Bartczak

 

Są odporne na wysoka temperaturę i działanie chemicznych środków czyszczących. Ich powierzchnię łatwo jednak zarysować, przeciąć, a uszkodzeń nie da się naprawić. Blaty takie wymagają starannego zabezpieczenia przed wilgocią. Jeśli woda dostanie się pod laminat, płyta pęcznieje.

7

Blaty z drewna

Wytrzymałość takiego blatu zależy od gatunku użytego drewna - tylko twarde gatunki są odporne na zarysowania i uderzenia. Najlepiej wybrać blaty drzew krajowych liściastych - buk, jesion, dąb albo egzotycznych - teak, merbau, mahoń, ipe, iroko.

Powierzchnię drewnianych blatów wykańcza się przez lakierowanie lub nasączanie olejem. Zużytą powierzchnię drewna łatwo można odnowić. Wystarczy ją przeszlifować i pokryć na nowo olejem i lakierem.

 

Fot. Mebel Rust

 

Blaty z drewna klejonego są bardzo trwałe, nie wypaczają się, nie rozsychają i nie pękają.

8 Stalowy blat kuchenny Stalowy blat kuchenny Fot. Baumatic

Blaty z metalu

Moda na blaty z metalu pochodzi od przemysłowych pomieszczeń i dużych zakładów gastronomicznych. Takie blaty łatwo jest utrzymać w czystości i higienie, ponad to są odporne na gorącą temperaturę i uderzenia. Gorzej ma się sprawa z zarysowaniami - lepiej na nich kroić.

Współcześni architekci chętnie stosują blaty ze stali w nowoczesnych kuchniach, zwłaszcza w połączeniu ze sprzętami AGD wykończonymi elementami metalu.

Jedyną poważniejszą niedogodnością w korzystaniu z blatu ze stali jest to, że po umyciu trzeba go wytrzeć ścierką do sucha, żeby nie zostały na nim plamy i smugi.

 

Fot. La Cucina Alessi

 

Najtrwalszym metalem stosowanym na blaty jest stal kwasoodporna, ale można zastosować do ich wykonania również aluminium czy miedź.

9

Blaty z lawy wulkanicznej

Blaty z lawy wulkanicznej Pyrolave to produkt w 100% naturalny. Lawa wulkaniczna jest wydobywana w kamieniołomach we Francji i poddawana procesowi glazurowania, dzięki któremu uzyskuje wspaniałe kolory - jest dostępna w wielu barwach i odcieniach. Każdy blat jest produkowany we Francji według indywidualnego projektu. Do klienta przyjeżdżają gotowe elementy do montażu.

Lawa wulkaniczna sprawdza się jako blat kuchenny, łazienkowy, jako blat stołu ogrodowego, wyłożenie basenu, tarasu oraz na elewację budynku.

Glazurowana lawa wulkaniczna jest wodoodporna, nie boi się zmian temperatur, można na niej stawiać gorące garnki, kroić jak na desce. Jest również odporna na działanie środków chemicznych, dlatego używa się jej jako materiał na blaty w laboratoriach chemicznych, można nawet gasić na niej papierosy, a i tak przez lata będzie wyglądać jak w dniu zakupu.

 

Fot. Art De Vivre

 

Blat z lawy jest lżejszy od blatów kamiennych i w dotyku przypomina płytki ceramiczne.

10

Blaty ze szkła

Szkło to materiał mało popularny na blaty, więc wykonuje się je tylko na specjalne zamówienie. Gotowy blat powstaje z kilku warstw szkła łączonego żywicami lub specjalną folią. Warstwa ostatnia powstaje ze szkła hartowanego, odpornego na uszkodzenia mechaniczne i zmiany temperatury. Na szklanym blacie można stawiać gorące garnki czy bezpośrednio kroić.

Skomentuj:
Z czego zrobić blat w kuchni i w łazience?
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX