Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Dekoracje: herbaciany szlak

Stylizacja: Joanna Płachecka Zdjęcia: Michał Mutor

Wybierzmy się w podróż do tych krajów, gdzie herbata nie jest zwykłym napojem, ale wręcz narodowym symbolem...

19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO CHINSKU FILIZANKI DZBANEK STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: WNETRZA NACZYNIA
<B>Wybierzmy się w podróż do tych krajów, gdzie herbata jest nie zwykłym napojem, ale wręcz narodowym symbolem. Odkryjmy tajemnicę uwalniania jej smaków i aromatów, tak by móc napawać się nimi codziennie w swoim domu.</B> <BR />Chiny. Tamtejszy sposób parzenia herbaty jest uznawany za wzorcowy: 4 gramy suchej herbaty zielonej, czerwonej albo żółtej (zwanej też cesarską) zalewa się wrzącą wodą do wysokości 2/3 czarki (rzadziej imbryczka) o pojemności 200 ml. Parzenie trwa 2-3 minuty. Gorący napar bez cukru i innych dodatków pije się małymi łyczkami, a po wypiciu 3/4 ponownie zalewa wrzątkiem.
Fot. Agata Jakubowska / AG
    Więcej o:

Skomentuj:

Dekoracje: herbaciany szlak