Realizacje domów: przebudowa starej kamiennej stodoły

02.08.2017 11:53
Stara stodoła przeszła gruntowną modernizację i zyskała nową funkcję

Stara stodoła przeszła gruntowną modernizację i zyskała nową funkcję (Projekt przebudowy i zdjęcia Designscape Architects)


Kiedyś była tu zwykła wiejska farma. Ale właściciele już od dawna nie uprawiają ziemi, nie mają też zwierząt gospodarskich. Potrzebowali za to więcej przestrzeni. Dlatego przebudowali starą stodołę, tak żeby mogła pełnić funkcje mieszkalne.

Łagodne wzgórza, pola i zagajniki - tak wygląda „zielony pas” w rejonie Bath i Bristolu. Między polami rozrzucone są wiejskie farmy, niektóre z naprawdę długą historią. Wśród zabudowań Court Farm były aż dwa budynki, które uznano za część lokalnego dziedzictwa architektonicznego i historycznego - dom z XV wieku i stodoła z XVII wieku. Co to oznaczało dla właścicieli? Że te obiekty nie mogą być wyburzone, rozbudowane ani przebudowane bez specjalnej zgody. Właściciele mają też obowiązek dbać o dobry stan budynków.

Tymczasem stodoła w Court Farm nie była w najlepszej kondycji. Od wielu lat nie używana, stała zaniedbana i niszczała. Ostatni duży remont przeszła w pierwszej połowie XX wieku, kiedy to wymieniono konstrukcję dachu na wykonaną ze stalowych belek i pokryto... azbestem. Uszkodzenia w murach z wapienia uzupełniano zwykłym cementem. Właściciele poprosili więc pracownię Designscape o projekt przebudowy. Chcieli, żeby stodoła zmieniła swoją funkcję i stała się pełnoprawnym mieszkalnym budynkiem, który będzie dodatkową przestrzenią dla nich i dla gości. Zależało im również na zachowaniu charakteru oryginalnego kamiennego budynku i dopasowaniu go do pozostałych zabudowań.

Na zaproponowane zmiany udało się uzyskać zgodę, więc zabrano się za prace modernizacyjne.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

Salon w starej stodole

Główną zaletą starej stodoły była wielka, wspaniała przestrzeń. Architekci postanowili ją maksymalnie wykorzystać, dlatego większą część budynku pozostawili bez zabudowy i otwartą aż po strop. Ta część pełni rolę pokoju dziennego - jest tu ogromny stół i wygodne kanapy. Przy jednej ze ścian umieszczono też długi blat, który może pełnić rolę półki lub biurka w domowym biurze. Po drugiej stronie architekci umieścili wszystkie pozostałe pomieszczenia - na dole jest toaleta z prysznicem i malutka, ale funkcjonalna kuchnia. Po schodach wchodzi się na antresolę, gdzie ulokowano dwie sypialnie i łazienkę. Wszystkie pomieszczenia ukryte są w boksach o lekkich drewnianych ściankach, wykończonych płytami gipsowo-kartonowymi. Wygląda to trochę tak, jakby do dużego wnętrza ktoś powstawiał białe pudełka.

Stary dom z bali z kamienną podmurówką: jak wygląda po remoncie

Przebudowa starego budynku

Żeby stara stodoła mogła stać się pomieszczeniem mieszkalnym, konieczne były duże zmiany. Największe dotyczyły dachu, ocieplenia i nowych instalacji. Ściany z kamienia oczyszczono, wstawiono nowe kamienie w miejsca reperowane cementem. Od środka - kamień oczyszczono wybielającymi preparatami. Pozostawiono stalową konstrukcję dachu, ułożono warstwy nowego ocieplenia. Usunięto pokrycie z azbestu i zastąpiono je ceramicznymi, tradycyjnymi dla tego rejonu dachówkami holenderkami. Od strony wnętrza połacie dachu pokryto pomalowanymi na biało płytami gipsowo-kartonowymi - trochę dlatego, że architekci chcieli przełamać „stary” wygląd kamiennych murów, a trochę dlatego, że stalowa konstrukcja nie wyglądała zbyt dekoracyjnie sama z siebie.
Ocieplenie ścian ułożono tylko w części budynku, od strony sypialni i łazienek. W stodole zainstalowano ogrzewanie podłogowe. Woda potrzebna do ogrzewania i łazienek podgrzewana jest w przylegającej do stodoły przybudówce - stoi tu piec na drewno z zasobnikiem na wodę.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

Jedną z istotnym zmian była również wymiana okien i drzwi. Wielkie wrota do stodoły zastąpiono dużym przeszkleniem, w którym umieszczono drzwi wejściowe. Naprzeciwko wstawiono duże, sięgające podłogi okno, przez które można wyjść na zewnątrz. Światła w pomieszczeniu byłoby zdecydowanie za mało, gdyby nie okna dachowe. Wbudowano je w połać dachu od strony północnej, wychodzącej na podwórko farmy.

Właściciele są bardzo zadowoleni z przebudowy. Mają do dyspozycji nowy budynek ze wspaniałą przestrzenią do przyjmowania gości i urządzania przyjęć. Podoba im się, że choć budynek nie jest pozbawiony nowoczesnych rozwiązań, udało się zachować oryginalny charakter starej kamiennej stodoły.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

budowa na wideo

Komentarze (37)
Realizacje domów: przebudowa starej kamiennej stodoły
Zaloguj się
  • panalist

    Oceniono 65 razy 45

    Przepraszam, ale jak dla mnie, to ciągle stodoła, tylko trochę posprzątana.

  • artus

    Oceniono 32 razy 32

    Bardzo dziwne wykorzystanie przestrzeni wewnątrz. A jeśli chodzi o zdjęcia, to wolałbym zobaczyć jak wygląda sypialnia, kuchnia i łazienka, niż na kilku zdjęciach łąka i okolica.

  • podymuj

    Oceniono 35 razy 23

    ło jesu ale brzydko hipstersko, taka teraz moda na cool, klimatyczne, kultowe i magiczne. Poza tym pokażcie coś z polskiego rynku, a nie jakies farmersko-angielsko-prowansalsko-toskańsko i jeszcze jakieś tam inne okolice.

  • arbor

    Oceniono 25 razy 21

    Strasznie niefunkcjonalny. W takim domu całe życie mieszkańców sprowadziłoby się do siedzenia na jednej z tych dwóch sof, albo przy tym dużym stole i patrzenie w ścianę. Ani książek, ani telewizora, ani jakiejś komody, szafy, półki itd, gdzie trzyma się rzeczy potrzebne do życia. Jak wielka, zimna pustelnia albo więzienie. Brrr!

  • alpepe

    Oceniono 14 razy 14

    Kompletny bezsens z tymi zdjęciami. Nie wiadomo, czy to faktycznie czyjś dom, czy raczej miejsce na balangi (mój typ) lub duży gabinet. Brak zdjęć z antresoli, co tam jest? Brak kibelka i łazienki na zdjęciach. Inne zarzuty już tu podniesiono w komentarzach. Wklejacie sobie kontenty bez sensu i jeszcze się tym jaracie.

  • gloriiia82

    Oceniono 22 razy 12

    O moja Matko Bosko! Zapewne się nie znam, ale mieszkając całe życie na wsi, do głowy by mi nie przyszło, żeby urządzić sobie mieszkanie w stodole ani oborze. Pomijając fakt, że w lochach jest chyba bardziej klimatycznie, to jest to mieszkanie dla jakiegoś ascety lubiącego chłód.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX