Kuchnia z miejscem do spożywania posiłków - pomysłowe aranżacje

Jedzenie w kuchni smakuje lepiej. Postarajmy się więc wygospodarować w niej miejsce na pozywanie posiłków. Stół, barek, wysuwany blat - możliwości jest wiele. Przegląd różnych propozycji.

Zanim kupimy stół do kuchni, zastanówmy się nie tylko nad jego wielkością (zależy od liczby osób i rodzaju posiłków), ale także kształtem. Kwadratowy lub prostokątny można ustawić przy ścianie, co pozwoli zaoszczędzić miejsce, ograniczy jednak liczbę osób, które mogą usiąść do posiłku. Owalny i okrągły potrzebują więcej przestrzeni, ale za to łatwiej się wokół nich poruszać - unikamy obijania się o kanty mebla.

Gdy nie ma miejsca na stół w kuchni można wybierać spośród innych rozwiązań. Doskonale sprawdzi się wyspa, półwysep czy barek. Przy czym każde z nich może przybrać formę dopasowaną nie tylko do wystroju wnętrza, ale i jego metrażu.

Wyspa to doskonałe rozwiązanie do otwartych kuchni. Sprawdzi się zarówno w dużych, jak i małych wnętrzach - wymaga jednak dostępu z każdej strony. Inna możliwość to półwysep, który wtapia się w kompozycję zabudowy kuchennej. Niejednokrotnie stanowi on jej przedłużenie, bądź tez "wyrasta" ze ściany. Dzięki temu dostępny metraż jest lepiej zagospodarowany. Tworzy się też więcej miejsca na przechowywanie.

Barek w kuchni można urządzić zarówno na wyspie, jak i półwyspie. Najczęściej jest on nieco podwyższony w stosunku do całej zabudowy kuchennej i lekko wysunięty w kierunku części salonowej.

Dodatkowy blat, bądź blat wysuwany to alternatywa dla bardzo małych kuchni, bądź o trudnym układzie.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Więcej o: