Kuchnia z miejscem do spożywania posiłków - pomysłowe aranżacje

red.

Jedzenie w kuchni smakuje lepiej. Postarajmy się więc wygospodarować w niej miejsce na pozywanie posiłków. Stół, barek, wysuwany blat - możliwości jest wiele. Przegląd różnych propozycji.

Zamiast wprowadzać stół, specjalnie rozbudowano zabudowę kuchenną
fot. Radosław Wojnar

Zanim kupimy stół do kuchni, zastanówmy się nie tylko nad jego wielkością (zależy od liczby osób i rodzaju posiłków), ale także kształtem. Kwadratowy lub prostokątny można ustawić przy ścianie, co pozwoli zaoszczędzić miejsce, ograniczy jednak liczbę osób, które mogą usiąść do posiłku. Owalny i okrągły potrzebują więcej przestrzeni, ale za to łatwiej się wokół nich poruszać - unikamy obijania się o kanty mebla.

Gdy nie ma miejsca na stół w kuchni można wybierać spośród innych rozwiązań. Doskonale sprawdzi się wyspa, półwysep czy barek. Przy czym każde z nich może przybrać formę dopasowaną nie tylko do wystroju wnętrza, ale i jego metrażu.

Wyspa to doskonałe rozwiązanie do otwartych kuchni. Sprawdzi się zarówno w dużych, jak i małych wnętrzach - wymaga jednak dostępu z każdej strony. Inna możliwość to półwysep, który wtapia się w kompozycję zabudowy kuchennej. Niejednokrotnie stanowi on jej przedłużenie, bądź tez "wyrasta" ze ściany. Dzięki temu dostępny metraż jest lepiej zagospodarowany. Tworzy się też więcej miejsca na przechowywanie.

Barek w kuchni można urządzić zarówno na wyspie, jak i półwyspie. Najczęściej jest on nieco podwyższony w stosunku do całej zabudowy kuchennej i lekko wysunięty w kierunku części salonowej.

Dodatkowy blat, bądź blat wysuwany to alternatywa dla bardzo małych kuchni, bądź o trudnym układzie.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Skomentuj:

Kuchnia z miejscem do spożywania posiłków - pomysłowe aranżacje