Kuchenne sprzęty do zadań specjalnych. I gotowanie staje się prostsze

Monika Utnik-Strugała

Jajko nigdy nie wychodzi na miękko, pizza ciągnie się jak guma, a naleśniki przypalają? Najwyższa pora sięgnąć po odpowiednie urządzenia.

Elektryczny piec do pizzy
Elektryczny piec do pizzy
fot. producent

Prawdziwi pasjonaci gotowania będą kręcić nosem. Osoby zabiegane oraz te, które nie czują się w kuchni zbyt pewnie, nareszcie rozwiną skrzydła. Jajowary, urządzenia do przygotowywania deserów, do prażenia popcornu - czy to tylko gadżety, czy sprzęty niezbędne do życia?

Argumenty za:

Pozwalają zaoszczędzić czas, bo nie trzeba stale pilnować potrawy - o tym, czy danie jest gotowe, poinformuje sygnał dźwiękowy.

Dobre dla początkujących. Nie ma mowy o kulinarnych wpadkach! W jajowarze jajka nie pękają; jeśli chcemy ugotowane na miękko, takie właśnie otrzymamy. A pizza ze specjalnego minipieca będzie zawsze chrupiąca.

Pomagają osiągnąć kulinarne mistrzostwo. Na przykład muffinki pieczone w przeznaczonym do tego urządzeniu są zwykle wilgotniejsze niż te z piekarnika, bo "dochodzą" pod przykryciem i para nie ucieka.

Dzięki nim spróbujesz rarytasów. Trudno byłoby dziś przyrządzić raclette wzorem szwajcarskich pasterzy: na rozgrzanych kamieniach ułożonych wokół paleniska w szałasie. Pomoże w tym elektryczny grill.

Argumenty przeciw:

Nie przekonają prawdziwych smakoszy. Według ortodoksyjnych fanów włoskiej kuchni prawdziwa pizza powinna być pieczona przez 90 sekund w piecu opalanym drewnem, nagrzanym do temperatury 485 st. C.

Nie zawsze przyśpieszają pracę. Na przykład w urządzeniu do muffinek można jednorazowo upiec zaledwie 7 ciastek; ograniczoną pojemność (zwykle litrową) mają też jogurtownice.

Ten sam efekt często osiągniemy domowymi sposobami. Przygotowując jogurt, naczynie z mlekiem o odpowiedniej temperaturze możemy włożyć pod pierzynę, tak jak robiły to nasze babki.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Skomentuj:

Kuchenne sprzęty do zadań specjalnych. I gotowanie staje się prostsze