Organizacja kuchni: Wszystko w porządku

Edyta Jabłońska

Więcej miejsca na tej samej powierzchni? To możliwe! Wystarczy kilka praktycznych akcesoriów i sprytne rozwiązania, które pomogą uporządkować kuchenną przestrzeń, a tym samym ją "powiększyć" i poprawić funkcjonalność.

Kuchnia pełna sprzętów, naczyń i najróżniejszych akcesoriów może być wygodna i niezagracona - pod warunkiem, że większość wyposażenia ułożymy w szafkach i szufladach, a na blacie zostawimy tylko to, co potrzebne.
Kuchnia pełna sprzętów, naczyń i najróżniejszych akcesoriów może być wygodna i niezagracona - pod warunkiem, że większość wyposażenia ułożymy w szafkach i szufladach, a na blacie zostawimy tylko to, co potrzebne.
Fot. IKEA

Projektując kuchnię, nie skupiajmy się wyłącznie na jej wyglądzie i ergonomii. O funkcjonalności tego pomieszczenia decyduje bowiem także ilość miejsca do przechowywania. Dlatego jeśli to możliwe, już na etapie projektowania dokładnie zaplanujmy, gdzie będziemy trzymać wszystkie niezbędne rzeczy: garnki, talerze, sztućce, zestaw noży, łyżki wazowe itp. Taki przemyślany plan pomoże w skompletowaniu wyposażenia ułatwiającego utrzymanie porządku nie tylko w szafkach, ale również na blacie, stole, parapecie czy ścianie – czyli wszędzie tam, gdzie trzymamy kuchenne akcesoria.

Oczywiście nawet w już urządzonym wnętrzu warto wprowadzić poprawki, które ułatwią nam przechowywanie. Zadanie jest ułatwione o tyle, że dobrze znamy już swoje przyzwyczajenia, wiemy, czego brakuje i co można było zrobić inaczej. Wtedy wystarczy dobrać odpowiednie wyposażenie, by wszystko uporządkować i usprawnić pracę.

Porządek w kuchennych szufladach

Za co je kochamy? Bo tak wiele się w nich mieści! Jednak przedmioty bezładnie wrzucone do szuflad szybko się niszczą i trudno je (zwłaszcza te drobniejsze) odnaleźć.

Posegregowanie akcesoriów, i tych małych, i dużych, ułatwi pracę oraz oszczędzi czas. Służą do tego organizery: wkłady, tace, stojaki. Ich wybór jest naprawdę duży. Mają różne rozmiary, można je więc dopasować do każdej szuflady. Najpopularniejsze to tace z przegródkami na sztućce i kuchenne drobiazgi. Do głębokich szuflad warto kupić stojaki na pokrywki lub talerze, czy choćby przegrodę, która podzieli przestrzeń na części. Przydadzą się też tace i maty antypoślizgowe, zapobiegające przesuwaniu się naczyń.

Kuchenne szafki

Obecnie coraz częściej montujemy w nich systemy cargo – wysuwane kosze, szuflady czy półki. To bardzo wygodne rozwiązanie, które nie tylko umożliwia posegregowanie przechowywanych przedmiotów, ale również ułatwia do nich dostęp (bez trudu sięgniemy nawet po te ułożone najdalej). Systemy cargo pozwalają zagospodarować niemal każdą przestrzeń, można je zamontować w szafce głębokiej oraz bardzo wąskiej (20 cm) czy w narożnej zabudowie, zwykle trudnej do zagospodarowania.

Efektywniej wykorzystać miejsce w szafkach pozwolą również mniej skomplikowane, ale za to bardzo przydatne akcesoria, np. wieszane na drzwiach lub ścianach uchwyty, wieszaczki, koszyki na środki czystości, mały sprzęt AGD itp.

Kuchnia: zestawy ścienne

Kiedyś relingi, półki, pojemniki wieszane na ścianie widziało się głównie w kuchniach rustykalnych. Dziś zawędrowały również do nowocześnie zaaranżowanych pomieszczeń – i są w nich jak najbardziej na miejscu! Do wyboru mamy najróżniejsze modele, bez trudu znajdziemy więc pasujący do naszej kuchni. Oprócz zestawów metalowych kupimy wykonane z „cieplejszych” bądź delikatniejszych materiałów – drewna, szkła, tworzywa sztucznego. W skład takich zestawów wchodzą pojemniki na sztućce, półki, uchwyty na przyprawy, ręczniki papierowe czy bloki do noży. Pamiętajmy jednak, że zarówno same zestawy, jak i trzymane na nich akcesoria są zawsze na widoku. Aby ładnie wyglądały, należy dobrać przedmioty o ciekawym wzornictwie, a potem dbać o utrzymanie wśród nich porządku.

Więcej na IKEA.pl.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Skomentuj:

Organizacja kuchni: Wszystko w porządku