Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Wybieramy ekspres ciśnieniowy. Który jest najlepszy?

Edyta Jabłońska

Pod ciśnieniem powstaje najlepsza kawa. Tak twierdzi wielu koneserów tego napoju. Dlatego warto zainwestować w dobry ekspres ciśnieniowy, bo gorąca woda i para wydobywają z ziaren wspaniały smak oraz wyjątkowy aromat.

Ekspres do kawy
Ekspres do kawy
fot. Tchibo

Ekspresy ręczne

Bywają też nazywane kolbowymi, bo są wyposażone w wyjmowaną kolbę, do której sypie się zmieloną kawę (o jej ilości, a co za tym idzie intensywności naparu, decydujemy sami). Wielbiciele kawy z mlekiem mogą wybrać modele z dyszą do jego spieniania. Kolbę należy czyścić ręcznie po każdym użyciu.

Ekspresy automatyczne

Nie tylko zaparzymy w nich kawę, ale również zmielimy ziarna (do niektórych można też sypać kawę już zmieloną). Modele z dyszą do spieniania mleka serwują cappuccino, caffe latte i macchiato. Bardziej zaawansowane pozwalają na zaprogramowanie swojej ulubionej kawy, czyli ustawienie temperatury parzenia oraz ilości ziaren, wody i mleka.
Jednym z ważniejszych parametrów tego typu urządzeń jest ciśnienie mierzone w barach – im wyższe, tym kawa szybciej się zaparzy i będzie smaczniejsza.
Ekspresy automatyczne najczęściej mają funkcję samoczyszczenia, trzeba jednak pamiętać o odkamienianiu oraz opróżnianiu pojemnika na fusy. Stosunkową nowością są ekspresy sterowane smartfonem, umożliwiające zdalne włączanie i wyłączanie urządzenia. W telefonie przechowamy też ulubione przepisy.

Ekspresy na kapsułki

Idealne dla zapracowanych osób, które chcą szybko i bez dodatkowych rytuałów napełnić filiżankę ulubioną kawą. Aby ją zaparzyć, wystarczy włożyć do ekspresu hermetycznie zamkniętą kapsułkę; od jej rodzaju zależy intensywność i smak naparu. Kapsułki pasują do konkretnych ekspresów, dlatego decydując się na urządzenie danego producenta, zazwyczaj pijemy kawę jednej marki. Niektórzy producenci mają także w ofercie mleko (do przygotowania cappuccino), napoje czekoladowe, a nawet herbatę – wszystko to w kapsułkach.
Ekspresy te są proste w obsłudze i łatwo je utrzymać w czystości. Zużyte opakowanie wpada do specjalnego pojemnika, który trzeba co jakiś czas opróżnić.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Czy wiesz, że...

Historia prostych zaparzaczy do kawy sięga początku XVIII wieku. Były to dzbanki z dzióbkiem, często z filtrami lub zbiornikami na ziarno. Pierwsze urządzenie do espresso, wykorzystujące ciśnienie pary, opatentował Włoch Angelo Moriondo w 1884 roku.
Gatunki kawy. Najpowszechniejsze są dwa: arabika i robusta. Różnią się przede wszystkim proporcją poszczególnych składników. Arabika ma mniej kofeiny i kwasów, za to więcej olejków. Jest łagodniejsza w smaku. Jej ziarno jest uważane za szlachetniejsze.
Kawy nie należy zalewać wrzątkiem. Idealna temperatura parzenia to 90 st. C, sprzyjająca uwalnianiu olejków aromatycznych.
Filiżanka najdroższej kawy Ivory Black kosztuje 50 dolarów. Wpływ na cenę ma niewątpliwie oryginalny proces produkcji – przed paleniem to cenne ziarno jest... trawione przez słonie.
Kawa do ekspresów powinna być wypalana wolno (przez mniej więcej 20 minut) w temperaturze do 230 st. C. Wówczas napar jest smaczniejszy i mniej kwaśny niż z ziaren palonych w krótkim czasie w bardzo wysokiej temperaturze.

    Więcej o:

Skomentuj:

Wybieramy ekspres ciśnieniowy. Który jest najlepszy?