Zioła i rośliny w kuchni. Pomysły na uprawę zielonych dodatków

red.

Rośliny w kuchni to zarazem efektowny i zdrowy dodatek wystroju. Najlepiej bowiem w tym pomieszczeniu sprawdzają się rośliny jadalne - zioła, ale nie tylko.

Chcesz mieć zawsze świeże zioła do gotowania? Załóż miniuprawę w swojej kuchni.
Chcesz mieć zawsze świeże zioła do gotowania? Załóż miniuprawę w swojej kuchni.
fot. IKEA

Kuchnia może być pełna ziół i kwiatów - pod warunkiem, że jest w niej choć jedno okno. Co ciekawe, wiele roślin rośnie w kuchni lepiej niż w innych pomieszczeniach. To ze względu na ciepło i wyższą wilgotność w kuchni. Najważniejszy jest wybór odpowiedniego miejsca. Ze względu na naturalne światło i dostęp świeżego powietrza, najlepszym miejscem dla roślin jest kuchenny parapet. Dobrze wygospodarować też trochę miejsca na kuchennym blacie, szczególnie jeśli jest niedaleko okna. Niektóre rośliny lubią bowiem przebywać w półcieniu. Żeby poprawić warunki świetlne w kuchni, warto ją urządzić w jasnych kolorach i za pomocą materiałów odbijających światło.

Miejsce na rośliny w kuchni

Gdy nie mamy miejsca na blatach i parapetach, możemy wprowadzić do kuchni kwietnik bądź doniczki podwieszane do sufitu. To nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale i bardzo efektowne, które doda charakteru wnętrzu. Taką podwieszaną doniczkę możemy nawet przygotować samodzielnie. Wystarczy mieć tasiemkę bądź sznurek, które zapleciemy w odpowiedni sposób. 

Przy małym metrażu warto zamienić ścianę na ogródek. Już na zwykłej ściennej kratce można zawiesić doniczki. Ewentualnie warto poszukać odpowiednich półek, najlepiej z zabezpieczeniem, które będzie zapobiegać zsuwaniu się doniczek. Efekt zielonej ściany gwarantowany.

Innym oryginalnym rozwiązaniem jest wydrążenie w blacie specjalnych otworów na doniczki. W ten sposób rośliny będą wyglądały, jakby wyrastały bezpośrednio z kuchennego blatu.

Domowy warzywniak

Kuchnia to dobre miejsce nie tylko na uprawę ziół i roślin ozdobnych, ale także na drobną uprawę warzyw. Zarówno jesienią, jaki zimą można posadzić w kuchni pietruszkę i szczypiorek, tak przydatne w każdej kuchni. Korzeń pietruszki sadzimy w wysokiej doniczce, tak by na kilka centymetrów wystawał ponad podłoże; regularnie podlewany wypuści listki, czyli natkę. Będzie nawet delikatniejsza w smaku niż wyhodowana w ogrodzie, bo trochę „wyciągnięta” z powodu niedoboru światła. Szczypiorek sadzimy podobnie jak pietruszkę - cebulka powinna wystawać nieco nad ziemię. Do wiosny mamy zapewniony smaczny dodatek do jajecznicy.

Skomentuj:

Zioła i rośliny w kuchni. Pomysły na uprawę zielonych dodatków