Grill murowany, grill węglowy czy elektryczny? Jak wybrać dobry grill

MT, opracowanie Małgorzata Krośnicka

Latem grillujemy na potęgę. Aby czerpać z tego zajęcia jak najwięcej przyjemności warto zainwestować w dobry grill. Wybór jest naprawdę duży - popularnością cieszą się grille murowane, grille gazowe, grille elektryczne. Jak wybrać najlepszy?

rArtikel verfgbar in: Deutschland,sterreich,Schweiz,Holland,OsteuropaBerechtigte User: alleBildstatus: online
Fot.: Weber

Grill murowany

Murowany grill według własnego projektu może mieć dowolny kształt, wielkość i wyposażenie. Możemy postawić go w ogrodzie, przy altanie, murze ogrodzenia lub przy ścianie domu
Murowany grill według własnego projektu może mieć dowolny kształt, wielkość i wyposażenie. Możemy postawić go w ogrodzie, przy altanie, murze ogrodzenia lub przy ścianie domu
Fot.: Tomasz Ciesielski

Największą popularnością cieszy się grill murowany. Własną konstrukcję można zbudować jako element wolno stojący albo dostawić do ściany domu, ogrodzenia lub altany.

Grill murowany najczęściej buduje się z nienasiąkliwych materiałów - cegieł (klinkierowych i silikatowych), bloczków betonowych i kamienia naturalnego.
Podłoże do grilla wymaga utwardzenia - wykonania podsypki z piasku i wylania warstwy betonu o grubości przynajmniej 10 cm. Dopiero na tak przygotowanym podłożu można murować grill.

Decydując się na grill murowany ważne jest, aby palenisko było wykonane na wysokości 60-70 cm nad poziomem gruntu, oraz żeby było zbudowane z materiału odpornego na wysoką temperaturę - cegły klinkierowej lub szamotowej (z tej ostatniej tylko wtedy, jeśli grill znajduje się pod dachem, zawilgocona cegła ulega zniszczeniu).

Wielkość paleniska możemy ustalić dowolnie, ale wygodne jest duże o szerokości 70 cm i głębokości 40 cm. Dookoła paleniska powinny znajdować się ścianki osłaniające o wysokości 30-50 cm, w których należy zrobić rowki lub umieścić wsporniki na położenie rusztu - najlepiej na kilku wysokościach.

Jeżeli chcemy zbudować grill murowany z kominem nie zapomnijmy, że krawędź okapu powinna być umieszczona 60-70 cm nad paleniskiem. Warto zainstalować szyber, który pozwala regulować ciąg powietrza i czapę chroniącą komin i palenisko przed deszczem.

Polecamy: Jaki grill do ogrodu >>

Grill prefabrykowany

Alternatywą dla tych, którym marzy się grill na stałe są grille prefabrykowane. To gotowe konstrukcje, które sprzedawane są w centrach ogrodniczych czy marketach budowlanych. Takie grille produkuje się z żelbetu, mogą mieć konstrukcję złożoną z dwóch lub trzech prefabrykowanych części - podstawy, obudowy rusztu i komina (te dwa elementy bywają połączone w jeden). W podstawie najczęściej mają półkę do przechowywania drewna i brykietów. Natomiast w górnej części bywają montowane półki, blaty czy szyber do regulacji ciągu w palenisku. Tego typu grille nie wymagają fundamentu, choć dobrze jest ustawić je na utwardzonej, stabilnej nawierzchni.

Grill tradycyjny

Komin do rozpalania pozwala w 15 minut rozżarzyć brykiet czy węgiel drzewny, a następnie bezpiecznie przesypać do paleniska grilla
Komin do rozpalania pozwala w 15 minut rozżarzyć brykiet czy węgiel drzewny, a następnie bezpiecznie przesypać do paleniska grilla
Fot.: Weber

Grille tradycyjne składają się z paleniska (czyli tzw. misy) ustawionego na nóżkach lub wózku oraz rusztu, który można montować w kilku odległościach nad paleniskiem. Zazwyczaj tego typu grille mają osłony boczne, chroniące palenisko i ruszt przed powiewami wiatru. Niektóre modele dodatkowo wyposażone są w pokrywę, która sprawia, że potrawy szybciej się grillują. W innych - nad rusztem - montuje się zdejmowany okap z kominem. Obsługa takiego grilla jest dziecinnie prosta i sprowadza się właściwie do rozpalenia węgla lub brykietu (przy użyciu odpowiednich rozpałek).

Grille tradycyjne produkuje się zazwyczaj z blachy stalowej (są lekkie i tanie, warto takie mieć, jeśli chcemy połączyć grillowanie z wycieczkami) lub żeliwa (są ciężkie i droższe, lecz bardzo trwałe). Oczywiście tego typu grille nie są w stanie dorównać jakością i trwałością modelom murowanym, jednak są świetną alternatywą dla tych, którzy chcą za niewielkie pieniądze móc cieszyć się wspólnym grillowaniem z bliskimi. 

Grill ceramiczny

Grille te, zwane też kamado, to znane w tradycji japońskiej wielofunkcyjne piece opalane węglem drzewnym. Nie są one u nas tak popularne jak grille tradycyjne. Mogą być jednak ciekawą propozycją dla amatorów "slow cooking", gdyż używa się ich nie tylko do pieczenia mięs, ale także wypieku ciast, pizzy czy chleba oraz w roli wędzarek. Ceramiczny korpus i regulacja przepływu powietrza pozwalają na utrzymywanie w nich bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperatury (w zakresie 10-420°C) przez bardzo długi czas.

Grill węglowy

Grill węglowy - o czym warto wiedzieć:

1. Powinien być wykonany z dobrej jakości materiałów odpornych na korozję, np. żeliwa, stali nierdzewnej lub emalii porcelanowej. Ta ostatnia pozwala produkować grille w różnych kolorach.

2. Pokrywa z regulacją dopływu powietrza umożliwia grillowanie bez względu na pogodę, zapobiega powstawaniu otwartego ognia i przypalaniu potraw. Otwory wentylacyjne w pokrywie zapewniają dopływ powietrza od góry, a zarazem pozwalają na regulację temperatury wewnątrz grilla. Modelu z pokrywą można używać jak piekarnika (gorące powietrze krąży pod pokrywą - ta metoda, tzw. pośrednia, sprawdza się przy dłuższych sesjach przy grillu).

3. Zwróćmy uwagę, czy grill wyposażony jest w łatwo dostępny popielnik. Najprostsze grille nie mają go w wyposażeniu, ale jeśli popiół zbierany jest do pojemnika znajdującego się pod paleniskiem, wówczas można go w każdej chwili opróżnić bez konieczności wygaszania grilla.

Polecamy: Czym się kierować przy wyborze grilla >>

Grill gazowy

Główną rolę gra tu odpowiednia temperatura
Główną rolę gra tu odpowiednia temperatura
Fot.: Shutterstock/SunKids

Grille gazowe są oferowane zarówno jako niewielkie przenośne modele, jak i duże, niemal profesjonalne "kuchnie" z wieloma dodatkowymi udogodnieniami. Ich wspólne cechy to brak dymu podczas grillowania, szybkie rozpalanie (tak, jak w kuchence gazowej - wbudowaną zapalarką elektryczną), precyzyjna kontrola temperatury i pokrywa chroniąca ruszt.

Ruszty grillów gazowych czyści się łatwiej niż węglowych - resztki można po prostu wypalić.

Do zasilania tego typu grillów najczęściej używa się butli na propan-butan. Można je jednak podłączyć do instalacji gazowej.

Polecamy: Grill gazowy czy węglowy >>

Grill elektryczny

Podobnie jak urządzenia gazowe, grille elektryczne nie wytwarzają dymu. Pozwalają oddawać się pasji grillowania niezależnie od aury, gdyż można ich używać zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniach zamkniętych - najmniejsze grille elektryczne, z ceramiczną płytą zamiast rusztu przeznaczone są do użytku w kuchniach. W wersji ogrodowej mają zazwyczaj duży żeliwny ruszt, pokrywę i podstawę wyposażoną w kółka.
Grille elektryczne łatwo się czyści - resztki na spirali wypalają się same, a ruszt czyści się podobnie jak w urządzeniach gazowych.
Zaletą takiego grilla jest z pewnością przechowywanie, które nie nastręcza problemów. Grill elektryczny może być pozostawiony na zewnątrz, jeśli zdemontujemy wrażliwe na wilgoć elementy elektryczne lub zostanie przykryty wodoodpornym pokrowcem.

Jak rozpalić grilla?

Zanim ustawimy grill, trzeba ustalić, z jakiego kierunku najczęściej wieje wiatr i umieścić urządzenie w takim miejscu, by dym omijał taras czy okna domu sąsiada. Jednak kącik do grillowania nie powinien być całkiem osłonięty od wiatru - kiedy do urządzenia docierają lekkie podmuchy, węgiel szybciej i łatwiej się rozżarzy. Jeśli idzie to opornie, najlepiej użyć specjalnego wentylatora lub dmuchawy. Na żar nie wolno dmuchać, by iskry nie poparzyły nam twarzy.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na grill murowany, gazowy czy elektryczny, ważne jest, aby zachować wszystkie środki bezpieczeństwa. W czasie grillowania należy pamiętać o rękawicach oraz specjalnych szczypcach lub szpikulcach służących do przekładania potraw. Solidny zestaw nie tylko ułatwia pracę, ale też chroni przed poparzeniem.

Skomentuj:

Grill murowany, grill węglowy czy elektryczny? Jak wybrać dobry grill