Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Barszczyk winny z bułeczką z czerwoną cebulą i szpinakiem

Wykonanie i stylizacja potraw: Junona Lamcha Zdjęcia: Agata Jakubowska Przepisy: Dorota Próchniewicz Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 5 cm korzenia imbiru, 3 goździki, 3-4 plasterki pomarańczy, 250 ml wytrawnego czerwonego wina

21.10.2008
Fot. Agata Jakubowska / AG
Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy imbir pokrojony w plasterki, goździki i 1 plasterek pomarańczy. Ze względu na dodatek wina trzeba wlać mniej wody (2 szklanki). Wino i pozostałe plasterki pomarańczy dodajemy pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy.

Bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem

Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki, 25 g suchych drożdży instant, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki roztopionego masła, 1 szklanka ciepłego mleka, 2 jaja Farsz: 3 czerwone cebule, 2 kulki mrożonego szpinaku w liściach, 1/2 łyżeczki soli, szczypta mielonego kminku i czarnuszki, 1 łyżeczka octu balsamico, 3 łyżki oleju, 5 dag pestek dyni

Cebulę siekamy i sparzamy. Szpinak rozmrażamy w rondelku, dodając odrobinę wody. Odcedzamy. Mieszamy cebulę i szpinak. Solimy, dodajemy pieprz, przyprawy, ocet, zalewamy olejem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, masło, mleko i jedno roztrzepane jajko. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, by odstawało od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Roztrzepujemy drugie jajko. Odrywamy równe kawałki ciasta (ok. 12-15 bułeczek). Rozpłaszczamy je lekko. Na każdą kładziemy dużą łyżkę farszu, który "zakrywamy" ciastem. Wierzch bułki smarujemy jajkiem, posypujemy pestkami dyni. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Pieczemy 20-25 minut w 160 st. C na złoty kolor. Podajemy ciepłe.

    Więcej o:

Skomentuj:

Barszczyk winny z bułeczką z czerwoną cebulą i szpinakiem