Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Paszteciki rybne (10 sztuk)

Przepisy, wykonanie i stylizacja potraw: Maria Szkop Zdjęcia: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Kruche ciasto: 200 g masła, 400 g mąki, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli, jajo do smarowania farsz: 200 g filetu z białej ryby (dorsz, panga, pstrąg), 1 łyżka posiekanego koperku, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz

09.10.2006
Fot. Marcin Klaban / AG
Z podanych składników (bez jaja) zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na co najmniej 40 min. Robimy farsz. Filet drobniutko siekamy i łączymy z przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, wałkujemy ciasto na grubość 2 mm. Wycinamy prostokąty o wymiarach 12 na 4 cm. Na każdy prostokąt nakładamy łyżkę farszu należy go nakładać bliżej jednego z końców prostokąta, tak aby zostało miejsce na uformowanie rybiego ogona. Przykrywamy drugim prostokątem. Mocno łączymy brzegi i wycinamy nożem kształt ryby. Tak uformowaną rybkę nacinamy jeszcze na ogonie i grzbiecie, by stworzyć wrażenie łusek. Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto ładnie się zrumieni.

    Więcej o:

Skomentuj:

Paszteciki rybne (10 sztuk)