Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Rolada makowa z miodem i migdałami

Wykonanie i stylizacja potraw: Iwona Kobryń-Gałązka Zdjęcia: Andrzej Gałązka Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

8 żółtek, 12 dag cukru, 1 laska wanilii, 8 dag suchego maku, 4 dag mąki, 8 dag nie obranych migdałów, 4 białka, 1 łyżka masła do posmarowania blachy. Nadzienie: 1/2 szklanki miodu, 6 dag płatków migdałowych, 3 dag pierników. Glazura: 2 białka, 6 dag cukru, 3 dag płatków migdałowych

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Andrzej Ga31zka
Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wyjętymi z przekrojonej laski wanilii, dodajemy utarty mak, mąkę i migdały (posiekane bardzo drobno wraz z łupinkami). Delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze, pieczemy 10-15 minut w temp. 200 st. C (bez termoobiegu). W rondelku lekko rumienimy miód, smarujemy upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i startymi na tarce piernikami, zwijamy w roladę, póki ciasto jest gorące. Zawijamy w bawełnianą ściereczkę, pozostawiamy na kilka minut. Ponownie kładziemy na blasze, smarujemy glazurą: sztywną pianą ubitą z białek i cukru, posypujemy migdałami. Wstawiamy roladę do pieca, aby glazura wyschła.

Przepis pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu", Wyd. Polskie R. Wegnera, 1936 r.

    Więcej o:

Skomentuj:

Rolada makowa z miodem i migdałami