Rolada makowa z miodem i migdałami
8 żółtek, 12 dag cukru, 1 laska wanilii, 8 dag suchego maku, 4 dag mąki, 8 dag nie obranych migdałów, 4 białka, 1 łyżka masła do posmarowania blachy. Nadzienie: 1/2 szklanki miodu, 6 dag płatków migdałowych, 3 dag pierników. Glazura: 2 białka, 6 dag cukru, 3 dag płatków migdałowych
Przepis pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu", Wyd. Polskie R. Wegnera, 1936 r.
- Więcej o:
Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie
Robaki w domu. 13 insektów, z którymi mieszkasz. Jak się ich pozbyć?
Biologicznie efektywne światło w pracy
Jak czyścić obrazy? Sposoby na czyszczenie obrazów
Jasny i nowoczesny salon w bloku na 17 sposobów
Aranżacje wnętrz ze starymi meblami. Stare meble kuchenne, do salonu i nie tylko. Jak odnowić stare meble?