Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Śledzie na cztery sposoby

Przepisy: Dorota Próchniewicz Wykonanie i stylizacja: Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Łukasz Zandecki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

6-8 filetów śledziowych matiasów, 1/2 szklanki mleka, 1 winne jabłko, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 5 dag), 4 łyżki majonezu, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki curry, cukier i sól do smaku, 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku lub 6-8 filetów śledziowych, 1 mała puszka anchois, 2 nieduże pory, 1 szklanka dobrej oliwy, 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu, 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki małych kaparów z zalewy, 1 łyżeczka soku z cytryny, ew. szczypta soli lub 6-8 filetów śledziowych, 4 czerwone cebule, 5 łyżek oliwy, 8 goździków, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki czerwonego octu winnego, 1-2 łyżki rodzynek lub 6-8 filetów śledziowych, 2 pomidory, 1 łodyga selera naciowego, 1 gotowana marchewka, 1 gotowana pietruszka, 3 korniszony, 1 cebula na sos: 4 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki ostrego ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz do smaku

10.10.2006 WARSZAWA
Fot. Łukasz Zandecki / AG
Śledzie curry ze skórką pomarańczową, śmietaną, majonezem i świeżym szczypiorkiem

6-8 filetów śledziowych matiasów, 1/2 szklanki mleka, 1 winne jabłko, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 5 dag), 4 łyżki majonezu, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki curry, cukier i sól do smaku, 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Filety zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godz. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Mieszamy: skórkę pomarańczową, jabłko, majonez, śmietanę, sok z cytryny, curry, cukier i sól. Układamy śledzie na półmisku i polewamy sosem. Posypujemy szczypiorkiem.

Śledzie w oleju z porem i kaparami

6-8 filetów śledziowych, 1 mała puszka anchois, 2 nieduże pory, 1 szklanka dobrej oliwy, 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu, 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki małych kaparów z zalewy, 1 łyżeczka soku z cytryny, ew. szczypta soli

Filety kroimy na nieduże kawałki, anchois na jeszcze mniejsze. Mieszamy. Pory kroimy w plasterki i dusimy na kilku łyżkach oliwy, dodając pieprz i zioła. Gdy będą miękkie, dodajemy kapary, sok z cytryny i resztę oliwy. Studzimy i łączymy ze śledziami. Jeżeli potrzeba, dosalamy.

Śledzie w marynacie czerwonej, korzennej

6-8 filetów śledziowych, 4 czerwone cebule, 5 łyżek oliwy, 8 goździków, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki czerwonego octu winnego, 1-2 łyżki rodzynek

Śledzie kroimy na kawałki, cebule na plastry. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule. Dodajemy goździki, ziele, cukier, sól, pieprz i dusimy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy gałkę, ocet i rodzynki. Ostudzoną marynatę mieszamy ze śledziami, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na jedną dobę.

Śledzie warzywne

6-8 filetów śledziowych, 2 pomidory, 1 łodyga selera naciowego, 1 gotowana marchewka, 1 gotowana pietruszka, 3 korniszony, 1 cebula na sos: 4 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki ostrego ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz do smaku

Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Selera kroimy bardzo drobno, pietruszkę i marchewkę w plasterki, korniszony i cebulę również w kostkę. Mieszamy składniki sosu. Warzywa rozkładamy równomiernie na śledziach i polewamy sosem.

    Więcej o:

Skomentuj:

Śledzie na cztery sposoby