Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Wołowina duszona w czerwonym winie

Wykonanie potrawy: Paweł Kałuski Stylizacja i zdjęcia: Jarosław Madejski Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kg wołowiny na pieczeń (krzyżowa, zrazowa), 4-5 ząbków czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 1 cebula,3 łyżki oliwy, 2-3 łyżki masła, sól, świeżo zmielony pieprz, 375 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 goździki, 1 liść laurowy, 1 mała puszka pomidorów bez skóry w zalewie (400 g), 1 l rosołu mięsnego, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1 słoiczek marynowanych cebulek

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Czosnek obieramy, kroimy w słupki i szpikujemy nim mięso w odstępach co 2-3 cm. Gałązki selera myjemy i obcinamy zwiędłe końce. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z masłem i obsmażamy ze wszystkich stron mięso. Gdy się zrumieni, dodajemy pokrojone jarzyny, wszystko razem przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie podlewamy winem i zagotowujemy na dużym ogniu. Dodajemy goździki i liść laurowy. Pomidory z puszki kroimy i razem z zalewą dodajemy do mięsa, podlewamy rosołem, oprószamy gałką muszkatołową. Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 3 godz. Na pół godziny przed końcem duszenia dodajemy marynowane cebulki. Przed podaniem mięso wyjmujemy z brytfanny, a sos przecedzamy i jeszcze raz zagotowujemy. Wołowinę podajemy polaną sosem i obłożoną warzywami (po usunięciu przypraw). Warzywa można też zmiksować i zagęścić nimi sos.

    Więcej o:

Skomentuj:

Wołowina duszona w czerwonym winie