Jak zrobić wino z winogron? Bardzo prosty przepis dla początkujących winiarzy

Winogrona pięknie obrodziły, warto je jakoś pożytecznie wykorzystać. Mamy dla was sprawdzony domowy pomysł - jak zrobić wino z winogron. To nie jest wcale trudne. Oto kilka naszych wskazówek
Wino z winogron oprócz walorów smakowych ma też zalety zdrowotne. Antyoksydanty, które zawierają te owoce chronią, przed chorobami serca i nowotworami. Warto pamiętać, że owoców przeznaczonych na wino nie powinno się myć.

Jak zrobić wino z winogron? Składniki

- 10 kg ciemnych winogron
- 5 litrów butelkowanej niegazowanej wody lub przegotowanej kranówki
- 3,5 kg cukru

Wykonanie wina z ciemnych winogron

Pokrywający winogrona nalot ułatwia fermentację, więc do produkcji wina nie będziemy potrzebować drożdży. Winogrona miażdżymy, przekładamy do butli i zalewamy 3 litrami letniej wody. Przyrządzamy syrop z 2 kg cukru i 1 litra wody i dodajemy do winogron. Mieszamy. Masa powinna zajmować 3/4 butli. Butlę zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy na trzy dni.

Po upływie tego czasu rozpuszczamy 1,5 kg cukru w litrze wody i wlewamy do butli. Ponownie mieszamy np. wyparzoną łopatką lub po prostu poruszając butlą.

Po 7 dniach płyn odcedzamy i ponownie wlewamy do butli.

Po miesiącu ściągamy wino za pomocą rurki fermentacyjnej do drugiego gąsiora (powinien stać niżej), uważając, żeby nie naruszyć osadu.



Odstawiamy na 3 miesiące w miejsce o temperaturze ok. 20 stopni C. Gdy upłyną rozlewamy wino do butelek. Do picia gotowe jest po kilku miesiącach. Tak powstaje najlepsze wino z winogron.





Więcej o: