Zioła i warzywa w kuchni, czyli jesienne witaminy

Doniczki warto co pewien czas obracać, żeby rośliny miały równomierny dostęp do światła.

Doniczki warto co pewien czas obracać, żeby rośliny miały równomierny dostęp do światła. (KAZOKA)

Czy o tej porze roku można mieć własne świeże warzywa i zioła? Tak! Niepotrzebny jest do tego ogródek - wystarczy kuchenny parapet.

Domowy warzywniak

Pietruszka i szczypior będą nam dostarczały jadalnych liści przez całą jesień i zimę, musimy tylko je skłonić, by wykorzystały zapasy nagromadzone w korzeniach.

Korzeń pietruszki sadzimy w wysokiej doniczce, tak by na kilka centymetrów wystawał ponad podłoże; regularnie podlewany wypuści listki, czyli natkę. Będzie nawet delikatniejsza w smaku niż wyhodowana latem w ogrodzie, bo trochę „wyciągnięta” z powodu niedoboru światła.

Szczypiorek (czyli cebulę siedmiolatkę) sadzimy podobnie jak pietruszkę - cebulka powinna wystawać nieco nad ziemię. Do wiosny mamy zapewniony smaczny dodatek do jajecznicy. Ze zwykłą cebulą, która wydaje gruby i bogaty w witaminy szczypior, jest jeszcze mniej pracy. Kupujemy kilka grubych cebul i sadzimy je w piasku (ich górna część, mniej więcej 3/4, powinna z niego wystawać) lub po prostu kładziemy na szklankach z wodą (tak by piętki cebul znajdowały się tuż nad wodą).

Ziołowy ogródek

Skąd wziąć jesienią świeże przyprawy? Można je kupić w supermarkecie lub centrum ogrodniczym. Przyniesione ze sklepu rośliny: bazylię, tymianek, melisę, majeranek, oregano, miętę, cząber najlepiej od razu przesadzić z niewielkich plastikowych pojemników do doniczek (lub do jednej wspólnej donicy), wypełnionych ziemią uniwersalną. Zioła skracamy o 1/3 - to sprawi, że ładnie się rozkrzewią (ścięte części można od razu zużyć, np. w sałatce). A gdy dobrze się ukorzenią, zaczną też wypuszczać dodatkowe pędy.

WARTO WIEDZIEĆ:
Najlepsze miejsce dla ziół to parapet - tam będą miały najwięcej światła. Ustawione w głębi mieszkania trzeba doświetlać, np. zwykłymi lampkami. Gdy zimą zaczną marnieć, trzeba je mocno przyciąć i na wzmocnienie zaaplikować naturalny nawóz, np. biohumus. Zaatakowane przez szkodniki lub pleśń musimy niestety wyrzucić - pryskanych ziół lepiej nie jeść, a poza tym szkodniki mogą się przenieść na inne domowe rośliny.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (2)
Zioła i warzywa w kuchni, czyli jesienne witaminy
Zaloguj się
  • 1a.a

    Oceniono 3 razy 1

    Może Ala niech napisze jak duży trzeba mieć parapet żeby te wszystkie zioła i warzywa zmieścić.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX