Wszystko o blatach kuchennych: jakie wybrać, na co zwrócić uwagę?

kb
18.08.2015 18:43
A A A
Połączenie dwóch materiałów na pokrycie jednej powierzchni to oryginalny sposób na wykończenie kuchennej wyspy.

Połączenie dwóch materiałów na pokrycie jednej powierzchni to oryginalny sposób na wykończenie kuchennej wyspy. (fot. IKEA)

Musi być przede wszystkim odporny i trwały, bo codziennie jest narażony na zarysowanie, zaplamienie i na działanie wysokiej temperatury. Powinien też pasować do kuchennej zabudowy. Jaki blat wybrać? Z drewna, kamienia, kompozytu, a może laminowany?

Najważniejszą cechą dobrego blatu kuchennego jest trwałość. W końcu jego powierzchnia jest narażona na intensywną eksploatację. Nie możemy jednak także zapominać o wyglądzie. Blat powinien komponować się z całą kuchnią. Warto też pamiętać, że zbyt wzorzysty może wprowadzić wrażenie nieuporządkowania, z kolei na zupełnie gładkim uwidaczniają się wszystkie zabrudzenia. Praktycznym rozwiązaniem będzie zakup delikatnie nakrapianego blatu kuchennego - maskuje on drobne zabrudzenia, które w kuchni są nieuniknione. Ważny jest też kolor. Powinien się komponować z kolorystyką kuchennych szafek na zasadzie uzupełnienia bądź kontrastu.

Blaty kuchenne drewniane i laminowane

Blaty drewniane są zawsze ciepłe i miłe w dotyku. Z reguły wyglądają bardzo efektownie i stanowią świetne uzupełnienie kuchni w każdym stylu. Każdy blat z drewna jest unikalny, ma inną strukturę słojów i naturalne różnice kolorystyczne. To wszystko przesądza o ich uroku. Ich trwałość oraz cena zależą od rodzaju drewna. Najtańsze będą produkty z sosny oraz jesionu. Nieco droższe (ale i bardziej odporne) są blaty z dębu. Najdroższe blaty do kuchni produkuje się z trwałego drewna egzotycznego (np. teaku), odpornego na działanie wilgoci.

Blaty laminowane są dostępne w bardzo atrakcyjnych wzorach i mogą przybierać dowolną barwę. Ich atutem jest niewielka waga oraz duża odporność na działanie wysokich temperatur. Są dobre jakościowo, a także łatwe do utrzymania w czystości i odporne na działanie wilgoci. Podczas zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na sposób wykończenia krawędzi. Niewłaściwie zabezpieczone mogą wchłaniać wilgoć, co doprowadzi do ich "puchnięcia".

Szklane blaty kuchenne

Szklane blaty do kuchni to nowość na polskim rynku. Wyglądają reprezentacyjnie i świetnie sprawdzają się w mniejszych kuchniach. Szkło jest odporne na działanie wilgoci oraz zmiennych temperatur. Dobry blat (o grubości powyżej 15 mm) zyskuje też odporność na uszkodzenia mechaniczne. Szkło matowe maskuje drobne zabrudzenia powierzchni i jest łatwe do utrzymania w czystości. Jego atutem jest także odporność na zarysowania.

Blaty kuchenne z żywicy

To rzadziej spotykane rozwiązanie, uchodzące za luksusowe. Blat z żywicy jest całkowicie odporny na działanie wilgoci, zmiennych temperatur, kwasów oraz na powierzchniowe uszkodzenia mechaniczne. Bogata paleta wzorów sprawia, że blat z żywicy może być uzupełnieniem każdej aranżacji kuchennej. Jego jedynym mankamentem jest wysoka cena.

Jaki blat wybrać do intensywnie użytkowanej kuchni?

Dobrym pomysłem będzie zakup produktu z kamienia naturalnego, kompozytu lub żywicy. Owe produkty charakteryzują się bardzo dużą odpornością i są łatwe do utrzymania w czystości. Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego oraz kompozytu stanowią połączenie atrakcyjnej ceny oraz bardzo dobrej jakości. Z kolei blat z żywicy to rozwiązanie dla najbardziej wymagających użytkowników. Jego cena może być bardzo wysoka, jednak produkt z pewnością wytrzyma intensywną eksploatację i stanie się trwałym elementem wyposażenia aranżacji kuchennej.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (8)
Zaloguj się
  • aniabe13

    Oceniono 13 razy 13

    Blat marmurowy.... przypominam, ze marmur jest wapieniem i przez to jest higroskopijny- mówiąc po ludzku wszystko w niego wsiąka. Możemy się dorobić plam nie do usunięcia.
    Na blaty nadaje się granit, dla pewności trzeba go zaimpregnować.

  • Martyna Wu

    Oceniono 8 razy 8

    Ludzie! co tu się za głupoty wypisuje??? Tytuł "Blaty kuchenne: jakie wybrać - marmurowe, drewniane czy inne?" wprowada czytelników w błąd!! Co za za przeproszeniem matoł to pisze? Wystarczyłoby troszke poczytać, a autor na pewno wiedziałby, że marmur nie nadaje się na blaty kuchenne!! Jest zbyt kruchy, może ulec uszkodzeniu, szczególnie przy blatach o duzych rozmiarach. Poza tym jest materiałem chłonnym, porowatym - co oznacza, że wszystko co rozleje nam się na blacie, wniknie w strukturę i będziemy mieć piękne plamy!! Radzę najpierw przeczytać cokolwiek na temat, który jest poruszany w artykule - następnie dopiero próbować w swoich sił w nauczaniu innych! Pozdrawiam

  • tysonc

    Oceniono 6 razy 4

    W kuchni najwazniejsza jest baba.

  • e._

    Oceniono 3 razy 3

    Mam laminowany. Jest znakomity, bardzo praktyczny. Na wszelakich kamiennych cokolwiek na nie spadało (szklanka, talerzyk) natychmiast się roztrzaskiwało, a tego nie lubię. Obecny mój blat jest super! I to już od 10 lat.

  • Olga Rysiak

    Oceniono 9 razy -7

    Ja tez lubię kamień, u nas jest granit, dość ciemny, bo fajnie koresponduje z biała kuchnią. Blat pochodzi z www.lotowski.pl To zakład kamieniarski z dużym wyborem kamieni, mają szczególnie piękne granity.

  • Paulina Zdebska

    Oceniono 10 razy -8

    Marmur zawsze mi się podobał, ale jednak jest zimny (no i drogi) a ja mam białą kuchnię, więc jednak zdecydowaliśmy się na drewno i to był dobry pomysł. Mamy lity blat dębowy z www.fatwood.pl/ Wygląda fajnie i wbrew pozorom łatwo go utrzymać w czystości, trzeba tylko pamiętać o regularnym olejowaniu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX