Blaty kuchenne: jakie wybrać - marmurowe, drewniane czy inne?

źródło: kb.pl/Kalkulatory Budowlane
18.08.2015 18:43
A A A
Granit Nero Assoluto india Antico.

Granit Nero Assoluto india Antico. (fot. marmury.com)

Blat kuchenny to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni - to na nim przygotowujemy posiłki. Dobrze dobrany blat będzie także efektowną ozdobą wnętrza. Wybierając go, musimy zwrócić uwagę zarówno na kwestie wizualne jaki i czynniki praktyczne.

Blaty kuchenny: na co zwracać uwagę przy zakupie?

Najważniejszą cechą dobrego blatu kuchennego jest trwałość jego powierzchni. Jest ona poddawana intensywnej eksploatacji. Należy więc zwrócić uwagę na kwestię żywotności. Przed jego zakupem zapoznajmy się z jego charakterystyką i pamiętajmy, że niektóre produkty nie będą zbyt odporne na działanie zmiennych temperatur, inne - mogą być trudne do utrzymania w czystości.

Ważnym aspektem jest także wygląd. Wzór blatu powinien komponować się z całą KUCHNIĄ. Nie powinien być zbyt wzorzysty, gdyż może wprowadzić wrażenie nieuporządkowania, ani zupełnie gładki, bo uwidacznia wszystkie zabrudzenia. Praktycznym rozwiązaniem będzie zakup delikatnie nakrapianego blatu kuchennego - maskuje on drobne zabrudzenia, które w kuchni są nieuniknione.

Kolejną cechą powinno być dopasowanie kolorystyczne. Najlepiej byłoby gdyby nasz blat kuchenny posiadał barwę utrzymają w tonacji szafek. W niektórych kuchniach sprawdza się zastosowanie kontrastów - zyskamy wówczas ciekawy efekt wizualny.

Blaty kuchenne drewniane

Blaty drewniane są zawsze ciepłe i miłe w dotyku. Z reguły wyglądają bardzo efektownie i stanowią świetne uzupełnienie kuchni w stylu naturalnym. Ich trwałość oraz cena zależą od rodzaju drewna. Najtańsze będą produkty z sosny oraz jesionu. Nieco droższe (ale i bardziej odporne) okażą się blaty z dębu. Najdroższe blaty do kuchni produkuje się z trwałego drewna egzotycznego (np. teaku), odpornego na działanie wilgoci.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Pamiętajmy jednak, że wszystkie blaty kuchenne z drewna nie mogą być poddawane wysokim temperaturom. Na tego typu nawierzchniach nie postawimy gorącego garnka. Nawet sporadyczny kontakt drewna z rozgrzanym przedmiotem może wywołać powierzchniowe odbarwienie.

Blaty laminowane są dostępne w bardzo atrakcyjnych wzorach i mogą przybierać dowolną barwę. W ofertach handlowych znajdziemy ich bardzo szeroką ofertę. Atutem blatów laminowanych jest niewielka waga oraz duża odporność na działanie wysokich temperatur. Są dobre jakościowo, a także łatwe do utrzymania w czystości i odporne na działanie wilgoci. Podczas zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na sposób wykończenia krawędzi. Niewłaściwie zabezpieczone mogą wchłaniać wilgoć, co doprowadzi do ich "puchnięcia".

___________________________________________________________________

Więcej informacji o kosztach związanych z z wyborem i kupnem blatu można też znaleźć na specjalnym kalkulatorze remontu sypialni dostępnym TUTAJ.
___________________________________________________________________

Szklane blaty kuchenne

Szklane blaty do kuchni to nowość na polskim rynku. Wyglądają bardzo reprezentacyjnie i świetnie sprawdzają się w mniejszych kuchniach. Szkło jest odporne na działanie wilgoci oraz zmiennych temperatur. Dobry blat (o grubości powyżej 15 mm) zyskuje też odporność na uszkodzenia mechaniczne. Szkło matowe maskuje drobne zabrudzenia powierzchni i jest łatwe do utrzymania w czystości. Jego atutem jest także odporność na zarysowania. Cena dobrego jakościowo blatu kuchennego ze szkła jest porównywalna z ceną dobrych jakościowo blatów drewnianych.

Blaty kuchenne z żywicy

To najbardziej luksusowe rozwiązanie. Blat z żywicy jest całkowicie odporny na działanie wilgoci, zmiennych temperatur, kwasów oraz na powierzchniowe uszkodzenia mechaniczne. Bogata paleta wzorów sprawia, że blat z żywicy może być uzupełnieniem każdej aranżacji kuchennej. Jego jedynym mankamentem jest bardzo wysoka cena zakupu.

Jaki blat wybrać do intensywnie użytkowanej kuchni?

Dobrym pomysłem będzie zakup produktu z kamienia naturalnego, kompozytu lub żywicy. Owe produkty charakteryzują się bardzo dużą odpornością i są łatwe do utrzymania w czystości. Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego oraz kompozytu stanowią połączenie atrakcyjnej ceny oraz bardzo dobrej jakości. Z kolei blat z żywicy to rozwiązanie dla najbardziej wymagających użytkowników. Jego cena może być bardzo wysoka, jednak produkt z pewnością wytrzyma intensywną eksploatację i stanie się trwałym elementem wyposażenia aranżacji kuchennej.

Kuchnia, która jest intensywnie eksploatowana nie powinna być wyposażona w tani blat kuchenny z laminatu. Ich powierzchnia nie jest zbyt odporna, a intensywna eksploatacja wywoła szybkie powstawanie uszkodzeń powierzchniowych.

Blat do mało użytkowanych kuchni

Niektórzy korzystają z blatów kuchennych jedynie sporadycznie. Wtedy nie opłaca się kupować drogich produktów, które mają wytrzymywać intensywną eksploatację. W mało użytkowanych kuchniach sprawdzi się dobry jakościowo blat z laminatu. Jego niewygórowana cena sprawi, że zakup nie będzie dla nas zbyt dużym obciążeniem finansowym. Oczywiście bardziej wymagający użytkownicy mogą się także pokusić się o zakup blatów do kuchni z kompozytu czy żywicy. Jednak taki zakup ma w tym wypadku jedynie uzasadnienie dekoracyjne.

Źródło: Kalkulatory Budowlane

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • aniabe13

    Oceniono 4 razy 4

    Blat marmurowy.... przypominam, ze marmur jest wapieniem i przez to jest higroskopijny- mówiąc po ludzku wszystko w niego wsiąka. Możemy się dorobić plam nie do usunięcia.
    Na blaty nadaje się granit, dla pewności trzeba go zaimpregnować.

  • Martyna Wu

    Oceniono 1 raz 1

    Ludzie! co tu się za głupoty wypisuje??? Tytuł "Blaty kuchenne: jakie wybrać - marmurowe, drewniane czy inne?" wprowada czytelników w błąd!! Co za za przeproszeniem matoł to pisze? Wystarczyłoby troszke poczytać, a autor na pewno wiedziałby, że marmur nie nadaje się na blaty kuchenne!! Jest zbyt kruchy, może ulec uszkodzeniu, szczególnie przy blatach o duzych rozmiarach. Poza tym jest materiałem chłonnym, porowatym - co oznacza, że wszystko co rozleje nam się na blacie, wniknie w strukturę i będziemy mieć piękne plamy!! Radzę najpierw przeczytać cokolwiek na temat, który jest poruszany w artykule - następnie dopiero próbować w swoich sił w nauczaniu innych! Pozdrawiam

  • Paulina Zdebska

    Oceniono 2 razy -2

    Marmur zawsze mi się podobał, ale jednak jest zimny (no i drogi) a ja mam białą kuchnię, więc jednak zdecydowaliśmy się na drewno i to był dobry pomysł. Mamy lity blat dębowy z www.fatwood.pl/ Wygląda fajnie i wbrew pozorom łatwo go utrzymać w czystości, trzeba tylko pamiętać o regularnym olejowaniu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX