Savoir vivre przy stole [QUIZ]

Już wkrótce zasiądziemy do wielkanocnych stołów. Wszyscy mniej więcej wiemy, jak się zachować: nie siorbać, nie trzymać łokci na stole... Jednak zasad savoir vivre'u jest znacznie więcej, o czym przypomina Stanisław Krajski, autorytet w tej dziedzinie i autor licznych podręczników. Sprawdź, czy je znasz.
Więcej o:
Komentarze (90)
Savoir vivre przy stole [QUIZ]
Zaloguj się
  • dskoczynski

    Oceniono 196 razy 184

    Nie rozstrzygnięto natomiast najważniejszego obecnie problemu przy stole - po której stronie talerza kładziemy komórkę?
    :)

  • cenimy-dobre-dziennikarstwo

    Oceniono 142 razy 134

    Niepodniesienie piszemy łącznie.
    Tak, wiemy, Word nie podkreśla...

    Cenimy dobre dziennikarstwo, he he

  • sidorowszczak

    Oceniono 148 razy 124

    Do serów wcale nie zawsze czerwone wino!

  • fafarafafafa

    Oceniono 121 razy 95

    Jak to mawiała moja nauczycielka od s-v - zasady s-v są po to, żeby nam życie ułatwiać. Dlatego nie zgodzę się, że koniecznie trzeba podawać od prawej strony - jeśli np. siedzący obok siebie goście są zajęci rozmową, kelner nie będzie się wciskać między nich! Podobnie z serwetką - tu sytuacja jest płynna - owszem, czystej serwety nie ma co odkładać na talerz z resztkami sosu, ale - z drugiej strony - jeśli np. ubrudziła nam się serweta, może się okazać, że odłożenie jej na obrus spowodowałoby ubrudzenie obrusa. Trochę zdrowego rozsądku się zawsze przydaje.

  • zibiny

    Oceniono 76 razy 60

    w kulturze francuskiej wycieranie talerza chlebem jest zwyczajowe, nawet podaje sie specjalnie do tego chleb

  • 29elmi

    Oceniono 59 razy 57

    Pytanie o sery jest chyba zle postawione. To do wina podaje sie sery, a nie odwrotnie. Poza tym wina czerwonego podajemy sery intensywne i twarde, do wina bialego podajemy sery malo intensywne i kwarkowe.

  • aria_pura

    Oceniono 66 razy 56

    Gwoli ścisłości, pojęcie "sery żółte" istnieje wyłącznie w Polsce (znającej trzy gatunki tego produktu: biały, żółty i topiony). W okolicach bardziej wyrafinowanych kulinarnie sery dzieli się na miękkie, półtwarde, twarde, kwasowe i tak dalej. A skoro mowa o dobrych manierach przy stole, to może warto zacząć walkę z ohydnym polskim zwyczajem taktowania picia alkoholu - Darkowi zachce się chlapnąć pięćdziesiątkę, ale zwyczajne wychylenie kieliszka jest poniżej jego godności, on musi, MUSI, bo się udusi, podnieść go na wysokość wyciągniętego ramienia i znacząco rozejrzeć się po otoczeniu, które ma obowiązek pić akurat wtedy, kiedy on, nawet jeżeli musi w tym celu wypluć jedzenie, które akurat przeżuwa, albo się nim udławić. Podkreślam, że nie chodzi mi o toasty, tylko o polskopijacką manierę znaczącego rozglądania się po współbiesiadnikach z wódą w łapie. Aha, i koniecznie zacznijcie jakąś kampanię przeciw przymuszaniu do jedzenia i picia - skoro gość mówi "nie", to znaczy "nie". Gospodarza, innych gości ani nikogo na świecie nie ma prawa interesować powód odmowy, a uwagi typu: "pani szczupła, pani sobie może pozwolić" tudzież "troszeczkę nie zaszkodzi" są niedopuszczalne. No, i komentowanie zawartości cudzego talerza - "zjesz tyle?" (zawsze wtedy odpowiadam: "jeżeli chcesz, mogę się podzielić"), "ooo, sałata? Ja bym nie mógł, ja muszę mieć mięso". Itede, itepe. Znalazłoby się tego jeszcze trochę, ale te trzy priwyczki narodowe są najkoszmarniejsze. Alors, do dzieła!

  • gazeciarz.67

    Oceniono 64 razy 50

    6 pytanie jest nieprecyzyjne, wino ale do jakich serów?miękkich, twardych?

  • mongodb

    Oceniono 67 razy 45

    Na koniec stażu w Paryżu pracodawca podjął zespół obiadem. Jedynie Polka nie wytarła talerza (baardzo drogi sos) pieczywem. Wstydzi się do dzisiaj. I unika poradników jak ten powyżej!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX