Wiosenne aranżacje stołu
Wraz z nastaniem wiosny na naszych talerzach się zazielenia. Czemu zmiany w menu nie miałyby być widoczne także w nakryciu stołu? Czas na zmianę zastawy na lżejszą, pełną kwiatów bądź błękitu.
Wiosenne nakrycie stołu powinno być lekkie i świeże, zachęcać do jedzenia nowalijek. Jak zawsze podstawą aranżacji stołu jest obrus i zastawa. Klasyczny, biały obrus zawsze będzie trafionym wyborem. Wciąż modne są także delikatne kwiatowe motywy, jak i geometryczne wzory, w tym nieśmiertelna karata. Z tym, że wzory nie powinny być agresywne, najlepsze będą dyskretne desenie w nowoczesnych kolorach.
Zastawa, podobnie jak obrus, z powodzeniem może być biała. W tym sezonie szalenie modne są także zastawy utrzymane w bieli i błękicie. Klasyczne połączenie kolorystyczne ponownie pojawia się w ofercie wielu firm zarówno w tradycyjnych kompletach, jak i nowoczesnych. Błękit na stole działa odświeżająco. Kojarzy się z niebem i morzem. Często właśnie występuje w marynistycznych aranżacjach, które także zyskują na popularności w tym sezonie.
Dodatków na wiosennym stole nie powinno być wiele. Można się ograniczyć do serwetek i świeżych kwiatów. Jeśli przyłożymy się do wyboru bazowych elementów, nasz stół nie będzie już potrzebował dodatkowych ozdobników.
- Więcej o:
Polski stół - wspólna inicjatywa trzech polskich firm
Serwetki - drobiazg o wielkim znaczeniu
Nakrycie stołu: wszystko w błękicie
Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie
Robaki w domu. 13 insektów, z którymi mieszkasz. Jak się ich pozbyć?
Biologicznie efektywne światło w pracy