Metamorfoza przedwojennego mieszkania na Mokotowie

Projekt i zdjęcia: urban-design.waw.pl, Monika Filipiuk-Obałek
19.02.2016 11:20
A A A
Mieszkanie po metamorfozie

Mieszkanie po metamorfozie (fot. urban-design.waw.pl)

Mieszkanie na Mokotowie w przedwojennej kamienicy z bardzo starym podziałem pomieszczeń - o czym świadczy chociażby kuchnia wraz ze służbówką - było w fatalnym stanie. W czasie remontu zmieniono je nie do poznania.

Mokotowskie mieszkanie nie dość, że miało niepraktyczny układ wnętrz, to jeszcze wystrój pamiętający czasy PRL-u. Zaniedbane wnętrza miały niewiele wspólnego z ciepłym rodzinnym gniazdkiem. Projektanci ze studia wnętrz URBAN-DESIGN dokonali niezwykłej metamorfozy. Zamienili zapuszczone mieszkanie w nowoczesny i stylowy apartament. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, należało wymienić dosłownie wszystko, łącznie z podłogami.

Nowoczesne i przytulne wnętrze

W nowej aranżacji wnętrz postawiono na biel i styl nowoczesny. Ciepłą atmosferę zapewniają drewniane, ciemne podłogi z orzecha amerykańskiego oraz kolorowe dodatki, jak stare reklamowe plakaty. Dawną służbówkę zamieniono w pokój dziecięcy i zreorganizowano układ przestrzenny całego mieszkania.

Sercem domu uczyniono jadalnię, w której pozostawiono fragment ściany ze starej nieotynkowanej cegły, co przypomina o sędziwym wieku budynku. Jadalnia płynnie łączy się z aneksem kuchennym i salonem. W kuchni postawiono na jednolitą zabudowę, białe meble i ciemne granitowe blaty.

W salonie dominuje duża narożna kanapa, na której można swobodnie wypocząć. Nad nią, na ścianie zawisły stare plakaty reklamowe Polskich Linii Lotniczych LOT autorstwa Janusza Grabiańskiego. Jeszcze jeden plakat LOT-u znajduje się tuż przy drzwiach wejściowych - to sentyment właścicieli.

Sypialnia została wydzielona z salonu i odgrodzona szklanymi przesuwnymi panelami z matowego szkła. Zastosowanie takiego rozwiązania pozwoliło na racjonalne wydzielenie przestrzeni i jednocześnie nie ogranicza dostępu światła do wszystkich pomieszczeń.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (29)
Zaloguj się
  • rachmaninov

    Oceniono 100 razy 92

    Plastikowo to wszystko prezentuje się niestety. Wszechobecne halogenowe lampki podkreślają tę plastikowość, śmiertelnie nudną równość każdego kąta i ścianek k-g.
    Gdyby choć zostawiono tę oryginalna stolarkę drzwiową. I kto odważył się usunąć dębową klepkę, tzw. jodełkę? Czy jest tu cokolwiek, co przypomina, że to przedwojenne mieszkanie?

  • maja.2475

    Oceniono 85 razy 71

    poobcinałabym te "pracowite" rączki za zdewastowanie pięknych parkietów, zlikwidowanie drzwi i zaprojektowanie czegoś wyjątkowo tandetnego, sztampowego i bez wyrazu. Współczuję nowym mieszkańcom

  • z10pietra

    Oceniono 53 razy 49

    A gdzie trzymamy rzeczy i mieszkamy?
    Poprosimy o zdjęcia tego lokalu po przeprowadzonym remoncie, a nie wizualizację

  • maja.2475

    Oceniono 56 razy 44

    A było tak pięknie.
    To modernizacji (czytaj: dewastacji pięknej stolarki) wyszło coś bez smaku, wyrazu i serca

  • Klara Kosarzycka

    Oceniono 45 razy 35

    Jak dla mnie brak duszy i funkcjonalności . Nie źle wygląda na zdjęciach , biało jak w szpitalu 0 ciepła . O gustach się nie dyskutuje mnie się nie podoba .

  • joymachine

    Oceniono 28 razy 26

    troche jak z castoramy

  • Tadeusz Maciejski

    Oceniono 28 razy 22

    o nie o nie! bezguście, nawet parkiety zniszczyli, byle co , byle nowoczesnie, bez smak, bez czegos ciekawego , poczekalani

  • draconessa

    Oceniono 20 razy 20

    Primo - rendery, dodatkowo rozbielone, zdjecia sprzed remontu ( ktory sie jeszcze nie odbyl zapewne) - ciemne, niedoswietlone, zeby wygladalo bardziej ponuro - czyli stare tricki. Secundo - nowe wnetrze wieje sztampa i biurem na kilometr. Szkoda ladnych, starych mebli - po odnowieniu prezentowalyby sie znakomicie. Ale coz - przyszedl barbarzynca i wywalil, bo ma byc nowoczesnie i swiatowo. A wyszlo - bezguscie i nuda.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX