Blat z płytek ceramicznych
Od wielu lat marzę o kuchennym blacie wyłożonym płytkami ceramicznymi. Czym powinnam je przykleić?
- Przede wszystkim wybieramy polerowany gres (nieszkliwiony), terakotę lub płytki kamienne, najlepiej granitowe.
- Do umocowania płytek używamy zaprawy klejącej uelastycznionej (np. Ceresit CM 18) lub kleju dyspersyjnego (np. Atlas Bis). Na warstwie zaprawy warto umieścić uszczelniającą matę (np. Ditra firmy Schlüter), a na nią nakleić płytki.
- Front blatu można osłonić profilem wykończeniowym Schlüter Rondec, a miejsce styku ze ścianą - profilem Dilex-AHK.
- Do wypełnienia szczelin między płytkami najlepiej użyć uelastycznionej zaprawy spoinowej aquastatic (np. Ceresit CE 40), uodparniającej na zabrudzenia. Spoina powinna być uformowana tak, by powstało zagłębienie - wtedy nie będą jej dotykać gorące naczynia stawiane na blacie.
- Więcej o:
Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie
Robaki w domu. 13 insektów, z którymi mieszkasz. Jak się ich pozbyć?
Biologicznie efektywne światło w pracy
Jak czyścić obrazy? Sposoby na czyszczenie obrazów
Jasny i nowoczesny salon w bloku na 17 sposobów
Aranżacje wnętrz ze starymi meblami. Stare meble kuchenne, do salonu i nie tylko. Jak odnowić stare meble?