Jak nakryć do stołu? Krok po kroku

17.03.2015 11:12
W którym miejscu położyć talerz na pieczywo, a gdzie postawić kieliszek na wodę? Nakrywanie do stołu to prawdziwa sztuka. Na szczęście łatwa do opanowania. Oczaruj rodzinę i gości pięknym stołem.
1 Świąteczny posiłek wymaga odpowiedniej oprawy. Nie masz pomysłu, jak udekorować stół? Zobacz dwie propozycje naszych stylistek.
<BR />DEKORACJE ŚWIĄTECZNE - STÓŁ. <b>Romantycznie.</b> W czystym świetle wiosennego poranka nikt nie przeoczy urody delikatnych koronek, a blask ozdobnych naczyń i figurek w starym stylu oraz pastelowe kolory zachwycą gości wielkanocnego śniadania. Zapowiada się długie biesiadowanie.
<BR />Talerze obiadowe - 49 zł/szt., talerze deserowe - 28 zł/szt. Almi Decor; serwetki - 33 zł/szt., obrączki na serwetki - 43 zł/szt., Ludwik Styl; sztućce - 7,50 zł/szt., wazon - 49 zł, świecznik (kwiat) - 45 zł, home&you; patera piętrowa - 69,90 zł, tendom.pl; cukiernica - 140 zł, Q Forma;  patera z kloszem  - 79 zł, szklanki - 49 zł/6 szt., westwing.pl; ptaszek (na paterze) - 25 zł, zajączek (biały) - 35 zł, zajączek (w róże) - 49 zł, kura - 59 zł, zajączek (przy cukiernicy) - 12 zł, Meubles de Charme; obrus - własność stylistki; stół, krzesła, konsolka, fotel, poduszka - na zamówienie, Meubles de Charme. Kwiaty do sesji dostarczyła warszawska kwiaciarnia Bukieciarnia
Świąteczny posiłek wymaga odpowiedniej oprawy. Nie masz pomysłu, jak udekorować stół? Zobacz dwie propozycje naszych stylistek.
DEKORACJE ŚWIĄTECZNE - STÓŁ. Romantycznie. W czystym świetle wiosennego poranka nikt nie przeoczy urody delikatnych koronek, a blask ozdobnych naczyń i figurek w starym stylu oraz pastelowe kolory zachwycą gości wielkanocnego śniadania. Zapowiada się długie biesiadowanie.
Talerze obiadowe - 49 zł/szt., talerze deserowe - 28 zł/szt. Almi Decor; serwetki - 33 zł/szt., obrączki na serwetki - 43 zł/szt., Ludwik Styl; sztućce - 7,50 zł/szt., wazon - 49 zł, świecznik (kwiat) - 45 zł, home&you; patera piętrowa - 69,90 zł, tendom.pl; cukiernica - 140 zł, Q Forma; patera z kloszem - 79 zł, szklanki - 49 zł/6 szt., westwing.pl; ptaszek (na paterze) - 25 zł, zajączek (biały) - 35 zł, zajączek (w róże) - 49 zł, kura - 59 zł, zajączek (przy cukiernicy) - 12 zł, Meubles de Charme; obrus - własność stylistki; stół, krzesła, konsolka, fotel, poduszka - na zamówienie, Meubles de Charme. Kwiaty do sesji dostarczyła warszawska kwiaciarnia Bukieciarnia Fot. Arkadiusz Ścichocki Stylizacja: Beata Drzewosowska

Stół w zgodzie z tradycją

Pięknie nakryty stół to jeden z najprzyjemniejszych elementów każdego święta. Żeby ułatwić ten proces, przygotowaliśmy ten poradnik, w którym po krok po kroku radzimy, jak ustawić talerze, a jak kieliszki.

Nakrywanie do stołu - najważniejsza zasada

Przy uroczystym nakrywaniu do stołu trzeba pamiętać o jednej, podstawowej zasadzie: tu rządzi tradycja. Trzymanie się ustalonych, ogólnie przyjętych reguł jest gwarancją sukcesu. Niespodzianki i ekstrawagancję połóżmy na talerzach. One same powinny bowiem w pewnym sensie pozostać na drugim planie. Ten szyk, porządek i bijące z niego harmonijne piękno nazywamy właśnie "dyskretnym urokiem burżuazji".

Serwis obiadowyfot. mat. promocyjne

Szykując stół, można zdecydować się na proste lub rozszerzone nakrycie. To pierwsze, choć całkowicie poprawne, cechuje mniejsza liczba położonych na stole naczyń, szkła i sztućców. Drugie, w pewnym sensie przystosowane do każdego menu, jest bogatsze i bardziej złożone. Trzeba jedynie pamiętać, że sposób, w jaki nakryjemy do stołu powinien być przede wszystkim dostosowany do samych dań. Misternie ułożona piramidka z naczyń nie doda przyjęciu elegancji, jeśli połowa z nich okaże się niepotrzebna.

2 Dania główne. 1. Widelec do sałatki 2. Widelec do ryby 3. Widelec do dania głównego 4. Talerz podstawowy, tzw. podtalerz 5. Nóż do dania głównego 6. Nóż do ryby 7. Łyżka do zupy 8. Talerz na pieczywo 9. Nóż do masła 10. Widelczyk deserowy 11. Łyżeczka deserowa 12. Miseczka na sól 13. Pucharek na wodę 14. Kieliszek do wina czerwonego 15. Kieliszek do wina białego. Dania główne. 1. Widelec do sałatki 2. Widelec do ryby 3. Widelec do dania głównego 4. Talerz podstawowy, tzw. podtalerz 5. Nóż do dania głównego 6. Nóż do ryby 7. Łyżka do zupy 8. Talerz na pieczywo 9. Nóż do masła 10. Widelczyk deserowy 11. Łyżeczka deserowa 12. Miseczka na sól 13. Pucharek na wodę 14. Kieliszek do wina czerwonego 15. Kieliszek do wina białego. Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Talerze na swoim miejscu

Na prawidłowo nakrytym stole, każdy element ma swoje miejsce. Na samym dole, w odległości 1 cm od brzegu stołu, stawiamy duży płaski talerz (4)- zwany talerzem serwisowym lub podtalerzem. Nie służy on do spożywania posiłków, ale do wyznaczenia nakrycia. Na nim talerz obiadowy, a wyżej - w zależności od menu - talerz na zupę lub na sałatkę. Jeśli rozdzielimy oba naczynia warstwą z serwetki, zapobiegniemy nieprzyjemnemu pobrzękiwaniu naczyń. W lewym górnym rogu największego naczynia stawiamy mniejszy talerz na chleb i masło.

Nakrycie stołufot. Villeroy & Boch

Zgodnie z najlepszymi standardami pomiędzy dużymi talerzami poszczególnych gości powinno być około 40 cm odstępu. Jeżeli odległość pomiędzy gośćmi jest dramatycznie mała, warto zastanowić się nad prostszym nakryciem, np. bez indywidualnego talerza na chleb.

Nakrycie stołufot. Villeroy & Boch

3 Stół cały w bieli ze słonecznymi akcentami jest niezwykle elegancki. Urozmaiceniem aranżacji są oryginalne podstawki pod półmiski. Stół cały w bieli ze słonecznymi akcentami jest niezwykle elegancki. Urozmaiceniem aranżacji są oryginalne podstawki pod półmiski. fot. Hefra

Ułożenie sztućców

Podczas eleganckiego posiłku zarówno liczba naczyń, jak i przyporządkowanych im sztućców może wprawić w zakłopotanie. Jednak dobrze ułożone sztućce, podporządkowane klarownej zasadzie: najpierw najdalsze od talerza, nie powinny sprawiać trudności. Tak jak w przypadku talerzy, tak i w doborze sztućców kluczową rolę odgrywa menu. Przy najbardziej rozbudowanym zestawie dań, a taki oferuje zazwyczaj świąteczny stół, liczba sztućców przypadających na każdego gościa jest dość duża. Po lewej stronie od dużego talerza powinny znaleźć się widelce. Układamy je, zrównując dolny koniec z brzegiem talerza. Najbliżej naczynia znajdzie się widelec do mięsa, na środku widelec do ryby, a na brzegu - najmniejszy widelec do sałatek.

Rodzaje sztućcówfot. Hefra

Po prawej stronie jest miejsce dla noży i łyżki. Ich położenie powinno być symetryczne względem widelców. Najbliżej talerza znajduje się więc nóż do mięsa, nieco dalej - nóż do ryb i owoców morza, ostatni jest zaś nóż do sałatek. Najbardziej oddaloną od talerza pozycję zajmuje łyżka do zupy. Na stole prócz sztućców do kolejnych potraw powinny znaleźć się też przybory do deserów. Łyżeczkę i widelczyk do ciasta układamy równolegle do dolnego kantu stołu, nad dużym talerzem. Łyżeczka, zajmująca wyższą pozycję, powinna być zwrócona w lewo, widelczyk - w prawo. Na talerzu do chleba kładziemy zaś mały płaski nożyk do masła. Jeśli zdecydujemy się na uproszczony sposób nakrycia, rezygnujemy z sztućców do ryb, noży do masła i sałatek oraz widelczyka do ciasta.

Sztućce serwisowefot. Hefra

4 Tradycyjne nakrycie stołu jest eleganckie i szykowne. Pasuje do każdej okazji. Tradycyjne nakrycie stołu jest eleganckie i szykowne. Pasuje do każdej okazji. fot. Villery & Boch

Ułożenie sztućców cd.

Układając sztućce pamiętajmy, że liczy się nie tylko ich położeniem względem talerza, lecz także względem siebie nawzajem. Noże powinny być zwrócone ostrzem w stronę talerza, a widelce - zębami do góry. Dolne krawędzie wszystkich sztućców muszą układać się w jedną, wyznaczoną przez dolny brzeg talerza, linię. Wyjątkiem od tej zasady może być łyżka do zupy. Jeśli jest zauważalnie krótsza od pozostałych sztućców, układamy ją nieco wyżej - tak, aby była wyśrodkowana względem sąsiadującego z nią noża. I choć poszczególne sztućce powinny leżeć blisko siebie (nie dalej niż centymetr), nie powinny się jednak ze sobą stykać.

sztućcefot. mat. promocyjne

Trudno dziś znaleźć zestaw sztućców, w którym uwzględnione zostaną przystawki i indywidualne nożyki do masła. Wielu producentów oferuje jednak możliwość dokupienia do zestawu dodatkowych sztućców.

1. Nóż do masła EZZO, rist.pl, 10,82 zł / szt.
2. Zestaw sztućców Robert Welch Ashbury dla 12 osób, interiore.pl, 2495 zł
3. Zestaw sztućców Deta dla 12 osób, interiore.pl, 2175 zł
4. Zestaw sztućców Ella na 12 osób, Villeroy & Boch, 5302 zł

5 Kieliszki Kieliszki fot. Krosno

Szklanki i kieliszki

Ustawienie kieliszków daje dużo większą swobodę niż sposób ułożenia talerzy czy sztućców. Ważne, by przy jednej osobie nie znajdowały się więcej niż 4 kieliszki i by były one ustawione w prawym górnym rogu talerza. Jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań jest ustawienie szkła w ukośnej linii, której najwyższy punkt, znajdujący się nad sztućcami do deseru, wyznacza szklanka na wodę, środkowy - nieco niżej i bardziej na prawo - kieliszek do czerwonego wina, a ostatni - najniższy i najdalszy względem talerza - kieliszek na białe wino.

nakrycie do stołufot. mat. własne

Ciekawym rozwiązaniem jest też ustawienie szkła w czworoboku. Wtedy o jego rozmieszczeniu decydują alkohole, które chcemy podać. Jednym z układów jest (licząc od lewego górnego rogu): kieliszek do wody, kieliszek do czerwonego wina, a niżej - kieliszek do białego wina i kieliszek do szampana. Ten ostatni można w zależności od wyposażenia barku zamienić na kieliszek do likieru lub chociażby porto.

Kieliszki do: szampana, czerwonego wina, białego wina, wódki.fot. Krosno

6 Nakrycie stołu Nakrycie stołu fot. Villeroy & Boch

Miesjce serwetki

Najczęstszym przedmiotem nieporozumień wydaje się niepozorna serwetka. Przy naszym gościu musi znaleźć się choć jedna, ale dobrym rozwiązaniem są też dwie. Jedna, mniejsza, dyskretnie rozdzielająca talerze, i druga - większa do położenia na kolanach. Tę drugą można położyć na obrusie, po lewej stronie dużego talerza lub - dekoracyjnie zwiniętą - na talerzu do zupy lub sałatki. Bardziej eleganckie są serwetki płócienne. Najgorszym możliwym rozwiązaniem jest umieszczenie na stole cienkich papierowych serwetek, rozsuniętych niczym pawi ogon. Takie ułożenie przywodzi na myśl tanie knajpki na dworcach lub bary mleczne. Nigdy go nie stosujmy!

serwetkiFot. Agata Jakubowska / AG

Płócienna serwetka wymaga przemyślanej strategi ułożenia. Serwetka poskładana w wymyślny i skomplikowany kształt łabędzie jest nie tylko czasochłonna, ale na koniec zamiast elegancko może wyglądać pretensjonalnie. Po rozłożeniu jest też pomięta, przez co traci na wrażeniu świeżości. Lepsze wydaje się tradycyjne złożenie jej w kostkę lub zawinięcie w rulon. To proste zdawałoby się rozwiązanie można ożywić poprzez przewiązanie serwetki dopasowaną kolorystycznie do obrusa wstążką. Na rynku jest też dostępnych wiele dekoracyjnych obrączek do serwet.

serwetkafot. Villeroy & Boch

7 Solniczka i pieprzniczka Solniczka i pieprzniczka fot. Villeroy & Boch

Akcesoria na stół

Solniczka i pieprzniczka powinny w jakimś stopniu łączyć się zresztą zastawy. I faktycznie, bywają dołączane do niektórych kompletów naczyń. Ci, którzy muszą dokupić osobne, niech dobiorą je albo do sztućców, albo do innych postawionych na stole akcesoriów. Ciekawym rozwiązaniem, zwłaszcza w okresie wielkanocnym, są solniczki dopasowane do podstawek na jajka.solniczka i pieprzniczkafot. producent

Istotnym dopełnieniem zastawy są też solniczki i pieprzniczki. Dobrze wygląda, gdy komplet małych przyborów do przypraw znajdzie się przy każdym nakryciu. Wtedy stawiamy go w lewym górnym rogu, powyżej talerzyka na chleb. Bez uszczerbku na honorze można jednak również postawić jeden zestaw na środku stołu. Ważne jest, by obie zawsze stały blisko siebie, niemal się stykając.

solniczkaFot. producent

8 Nie trzeba wydawać dużych pieniędzy, by efektownie i elegancko udekorować nie tylko nasze stoły, ale i wnętrza na nadchodzące Święta Wielkiej Nocy. Najważniejsze, to mieć dobry pomysł. Nie trzeba wydawać dużych pieniędzy, by efektownie i elegancko udekorować nie tylko nasze stoły, ale i wnętrza na nadchodzące Święta Wielkiej Nocy. Najważniejsze, to mieć dobry pomysł. Fot. Łukasz Zandecki / AG

Wizytówki z imionami

W zależności od grona, w jakim ma odbyć się przyjęcie, gospodarze mogą się też zdecydować na wizytówki z imieniem. Wydrukowane na sztywnym, ozdobnym kartonie etykietki, ustawiamy na górnym talerzu lub ponad nim, powyżej sztućców do deseru. Etykietki sprawdzą się zwłaszcza wtedy, gdy gości jest dużo. Wcześniejsze rozplanowanie gości umożliwia uniknięcie kłopotliwych sytuacji.

nakrycie do stołu, aranżacje stołu, wizytówki z imionamiFot. Pawel Kiszkiel / AG

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć też dekoracyjnych elementów. Wiosenna pora sprzyja zwłaszcza wyeksponowaniu świeżych kwiatów. Ważne, by dobierając wazon i dekoracyjne rośliny, nie przesadzić z ich wysokością. Pokaźne bukiety na środku stołu sprawdzają się tylko w katalogach z asortymentem kuchennym. Goście, którzy nie będą widzieli rozmówcy z naprzeciwka, nie będą czuli się komfortowo.

Stół wielkanocnyfot. home&you

9 Idealnie gładka, odporna na stłuczenia i zarysowania zastawa stołowa Volare zachwyca nowoczesnym, subtelnym wzornictwem. Idealnie gładka, odporna na stłuczenia i zarysowania zastawa stołowa Volare zachwyca nowoczesnym, subtelnym wzornictwem. Fot. producent

Wybór zastawy

Można powiedzieć, że na stole wszystko sprowadza się do talerza. Wybór koloru i wzoru zastawy w pewien sposób przesądza o charakterze stołowej stylizacji. Geometryczne, białe naczynia stworzą wrażenie elegancji i nowoczesności. Ażurowe, z kwiatowym wzorem i złotym wykończeniem - familiarności i tradycji. Jeśli akurat zmieniasz zastawę i zastanawiasz się nad wyborem nowej, koniecznie rozważ, z czym możesz ją połączyć. Czy masz nowoczesne czy raczej tradycyjne sztućce? Czy szkło przypomina aleksandryjskie puchary czy raczej mogłoby posłużyć jako rekwizyt w filmie science fiction? Nawet bowiem, jeśli poszczególne części zastawy będą się od siebie różnić, ważne jest, aby były utrzymane w jednym stylu.

zastawa stołowamat. promocyjne

Na wielkanocnym stole - barwnym od potraw i ozdób - najlepiej prezentują się jednobarwne, klasyczne naczynia.

1. Serwis obiadowy Ceramika Tułowice Etno na 12 osób, garneczki.pl, 436,99 zł
2. Serwis obiadowy Afrodyta na 6 osób, rafbol.pl, 278 zł
3. Zastawa stołowa z wypukłym wzorem, Zara Home, od 49,90 do 179,90 za szt
4. Luminarc Carine Black White serwis obiadowy na 6 osób, cucinare.pl, 119 zł

Komentarze (12)
Jak nakryć do stołu? Krok po kroku
Zaloguj się
  • 29elmi

    Oceniono 19 razy 13

    Zarownio na zdjeciu 1 i 2 sztucce ulozone sa nieprawidlowio. Zdjecie 1: widelec powinien byc po lewej stronie, a noz zwrocony ostrzem do talerza. Zdjecie 2: widelec powinien byc po lewej stronie a noz przy lyzce po wewnetrznej.

  • 29elmi

    Oceniono 12 razy 10

    Zdjecie nr 2. Glebokiego talerza nie stawia sie na malym talerzyku, to blad.

  • 29elmi

    Oceniono 11 razy 9

    Opis do strony trzeciej jest nieprawidlowy. "Najbliżej naczynia znajdzie się widelec do mięsa, na środku widelec do ryby, a na brzegu - najmniejszy widelec do sałatek". Widelce nie uklada sie wedlug podanej przez autorke kolejnosci, ale wedlug kolejnosci serwowanych potraw (od zewnetrznej).

  • jdk2

    Oceniono 14 razy 8

    Kompromitacja !!!

  • gozaimas

    Oceniono 8 razy 8

    no niektóre to piękne, tylko trzeba mieć jeszcze taką ładna zastawę, bo w sumie to ona robi wszystko

  • zenekciec

    Oceniono 15 razy 7

    Ja nie mam tego problem jem palcami a zupe siorpie prosto z michy .

  • 29elmi

    Oceniono 8 razy 6

    Str. 4 "by przy jednej osobie nie znajdowały się więcej niż 4 kieliszki", nie chodzi o kieliszki, a o szklane naczynia do napojow. W liczbie 4 zawierac sie moze szklaneczka do wody, zamiast kieliszka do wody.

  • tekilasanrajs

    Oceniono 3 razy 3

    zdjecie 10 - zakochalam sie!!!!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX