10 rzeczy, które psują wygląd twojej kuchni

Nieważne droga czy tania, w stylu skandynawskim czy prowansalskim, mała czy duża. Pewne rzeczy powodują, że nasza kuchnia może wyglądać źle. I nie ma to nic wspólnego z zasobnością portfela. Wystrzegajcie się ich.
1 Bałagan w kuchni Bałagan w kuchni fot. Hans, CC0 Public Domain

Bałagan

Możesz mieć najpiękniejszą, najdroższą kuchnię świata, a i tak nie będzie to miało żadnego znaczenia, jak nie zadbasz o porządek. Zastawione blaty, naczynia wydobywające się ze zlewu czy poplamiona kuchenka powodują, że cały wysiłek włożony w aranżację wnętrza jest niewidoczny. Dbaj nie tylko o to, żeby było czysto, ale także, żeby kuchni nie zagracić. Zamiast ustawiać wszystkie pojemniki na blacie, schowaj je do szafek. Od razu uzyskasz wrażenie większego porządku.

2 Dobrze wymierzone Dobrze wymierzone źródło: gumtree.pl

Źle wymierzone

Nie ważne czy mamy drogie mebel, czy tanie. Jeśli źle wymierzyliśmy przestrzeń i wysokości to i te drogie, i tanie sprzęty będą wyglądać nieatrakcyjnie. Najlepszy przykład jest na zdjęciu. Murowana szafka, na której została umieszczona płyta grzewcza jest za nisko. Proporcje kuchni zostały przez to wytracone i cała aranżacja wygląda nieatrakcyjnie.

3 Magnesy na lodówce Magnesy na lodówce fot. jackmac34, by CC0 Public Domain

Lodówka obwieszona magnesami

Często przywozimy je z wakacji bądź dostajemy jako upominek. Jeden czy dwa magnesy na drzwiach lodówki wyglądają dobrze, być może dodają nawet koloru aranżacji. Jednak gdy pojawia się ich więcej - kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt jest już problem. Lodówka wygląda jak słup ogłoszeniowy, przyciąga uwagę i dominuje w pomieszczeniu, przytłaczając go. I nasza kuchni, i magnesy zdecydowanie skorzystają gdy wyeksponujemy je na wieszanej na ścianie tablicy magnetycznej.

4 Naczynia jednorazowe Naczynia jednorazowe fot. Ais Partner

Jednorazówki

Jednorazowe naczynia i sztućce wydają się wygodne - w końcu nie trzeba ich myć, po użyciu trafiają do kosza, a my sięgamy po nowe. Niestety to powoduje, że nasza kuchnia zaczyna przypominać bar szybkiej obsługi, a nie miejsce rodzinnych spotkań. Prawdziwa zastawa stołowa to inwestycja na lata. Nie tylko poprawi wygląd naszej kuchni, ale także podniesie nasze doznania ze spożywania posiłków.

5 Kuchnia Kuchnia fot. Public Domain Pictures, CC0

Stare, zniszczone AGD

Nic nie starzeje się szybciej niż sprzęty AGD. Po nich najlepiej widać upływ czasu. Niestety lodówka o staromodnych kształtach czy kuchenka rzutują na wygląd kuchni. Nie oznacza to jednak, ze namawiamy do wymiany AGD co sezon. Jeśli właśnie chcemy tego uniknąć najlepszym rozwiązaniem będą sprzęty zabudowane, których nie widać. Możemy tez nasze dotychczasowe urządzenia przemalować (są do tego specjalne farby) bądź okleić, to im zapewni drugą młodość, a nam oszczędzi pieniądze.

6 Kuchenka Kuchenka fot. WDnetStudio, CC0 Public Domain

Trwałe zabrudzenia wokół kuchenki

Przestrzeń wokół najłatwiej ulega zabrudzeniom - chlapiący tłuszcz i opary mogą się osadzać dookoła. Jeśli nie zadbaliśmy o odpowiednie zabezpieczenie powierzchni, ich częste mycie oraz sprawnie działający okap jest więcej niż pewne, że mamy trwałe zabrudzenia. Te niestety mocno zwracają uwagę i negatywnie rzutują na odbiór całego wnętrza.

7 Kuchnia Kuchnia fot. Stux, CC0 Public Domain

Nadmiar ozdób i dekoracji

Kuchnia to pomieszczenie, które przede wszystkim musi być funkcjonalne. Jeśli wprowadzimy do niego mnóstwo przedmiotów o znaczeniu czysto dekoracyjnym, bibelotów, to nie tylko utrudnimy sobie pracę, ale i zagracimy kuchnię. Zamiast tego postaw na jedną lub dwie rzeczy, o charakterze ozdobnym. Pozostałe niech trafią do salonu lub innego pokoju.

8 ścierki kuchenne ścierki kuchenne fot. condesign, CC0 Public Domain

Ścierki

Tekstylia nierozerwalnie związane z kuchnią to ścierki. Są w każdej kuchni. Zazwyczaj jednak nie myślimy o nich jako elemencie aranżacji. Stąd w naszych kuchniach jest przypadkowa zbieranina ścierek o rozmaitych kolorach, wzorach i rozmiarach. Na domiar złego wywieszamy je ostentacyjnie na uchwycie piekarnika czy w innym widocznym miejscu. Ten drobny detal może zburzyć najładniejszą aranżację kuchni.

9 <b>4. Nieatrakcyjny rozkład mieszkania</b><br/>Szanse na zbicie ceny rosną, gdy mieszkanie posiada np. pokój przejściowy, ciemną kuchnię albo amfilady. Nietypowy rozkład jest powodem do targowania się o obniżenie ceny. - Podobnie jest, gdy w mieszkaniu są zbyt małe sypialnie, za wąski przedpokój, sufit za nisko, ekspozycja okien tylko na jedną stronę świata - mówi Marcin Jańczuk. 4. Nieatrakcyjny rozkład mieszkania
Szanse na zbicie ceny rosną, gdy mieszkanie posiada np. pokój przejściowy, ciemną kuchnię albo amfilady. Nietypowy rozkład jest powodem do targowania się o obniżenie ceny. - Podobnie jest, gdy w mieszkaniu są zbyt małe sypialnie, za wąski przedpokój, sufit za nisko, ekspozycja okien tylko na jedną stronę świata - mówi Marcin Jańczuk. Fot. JacindaWalker (Flickr.com); Licencja CC BY 2.0

Niezgaspodarowane miejsca

Są w kuchni miejsca o aranżacji, których często zapominamy, np. pusta przestrzeń jaka pozostała między lodówką a ścianą. Czy też ściana nad okapem. Jeszcze gorzej jeśli w ciągu szafek pojawia się kilkunastocentymetrowa przerwa. Wygląda do wtedy jak niedoróbka i bardzo niekorzystnie wpływa na wygląd całej aranżacji wnętrza. Postarajmy się, żeby takich pustych miejsc w naszej kuchni nie było.

10 Na krótszej ścianie wisiały dwie szafki z frontami z mlecznego szkła. One również przestały pasować. Na krótszej ścianie wisiały dwie szafki z frontami z mlecznego szkła. One również przestały pasować. fot. Arkadiusz Cichocki

Brak światła

Nie wszystkie kuchnie mają okno, a nawet jeśli, nie zawsze jest ono na tyle duże, żeby oświetlić całe pomieszczenie. Nie jest to jednak dostateczną wymówkę przed złym oświetleniem pomieszczenia. W kuchni musi być jasno, dobre oświetlenie to podstawa. Jedna lampa pod sufitem to zdecydowanie za mało. Wtedy kuchnia wygląda jak ciemna jaskinia. Zadbajmy o kilka źródeł światła, które równomiernie oświetlą całe pomieszczenie. Wówczas będzie nam się lepiej i bezpieczniej pracowało, a kuchnia optycznie wyda się większa.

Komentarze (9)
10 rzeczy, które psują wygląd twojej kuchni
Zaloguj się
  • chamoobrona

    Oceniono 14 razy 14

    Jedna z najgorszych prezentacji, jakie czytałem na GazWybie. Nie traćcie czasu, same brednie.

  • klientserwisu

    Oceniono 15 razy 13

    co za kretyn to pisal, najlepiej wedlug niego wyglada kuchnia z katalogu IKEA, ktora jest nowa i nieuzywana. Bron Boze cos w niej ugotowac, bo stanie sie nieaktrakcyjna...

  • black-emissary

    Oceniono 10 razy 10

    Obniżona "murowana szafka" z płytą może i "wytraca proporcje", ale wątpię, by to kwestia "złego wymierzenia" - obniżona płyta to rozwiązanie praktyczne i niewątpliwie tutaj celowe. Jego estetyka może i nie powala, ale w tej akurat kuchni jest to jeden z najmniejszych problemów (paskudna kolorystyka, nierówna górna linia szafek, chaotyczny ich rozkład, pstrokate płytki, brzydkie blaty, fatalny zlew - to są tu prawdziwe błędy).

  • sowaprzemadrzala

    Oceniono 5 razy 5

    I moja kuchnia będzie wyglądała nieatrakcyjnie dzięki kretynowi architektowi, który zaprojektował zbyt nisko okno, a pod oknem ...zlew. Trudno będą obniżone blaty na długości parapetu, bo ani nie chcę tracić prawie dwóch metrów blatów i szafek ani tym bardziej nie będę teraz po 20 latach stania budynku podnosiła okien w budynku.

  • Jerzy Blinowski

    Oceniono 4 razy 4

    Najważniejsze w kuchni są bezpieczeństwo w tym higiena i funkcjonalność. Estetyka jest na dalszym miejscu. Np. obniżona płyta kuchenna jest moim zdaniem bezpieczniejsza, bo pryskający wrzący tłuszcz i bulgoczący wrzątek są dalej od oczu; i bardziej funkcjonalna, bo np. posiekane na blacie produkty spożywcze podnosi się tylko troszeczkę, dzięki czemu jest mniej okruchów. Zwolenników sprzętu do zabudowy informuję, że sprzęt taki jest zazwyczaj o 10-20% droższy od analogicznego sprzętu wolnostojącego, choćby ze względu na konieczność spełnienia dodatkowych wymogów przeciwpożarowych, bo front jest wykonany z materiałów palnych i dodatkowo trzeba zapłacić jeszcze za front. Jest mniej bezpiecznie bo blisko urządzeń elektrycznych i gazowych znajduje się wykonany z materiałów palnych front, a pomiędzy frontem, a ścianką urządzenia do zabudowy gromadzi się brud więc jest też mniej higienicznie. Jeżeli zamawiamy kuchnię na wymiar u stolarza, na co nie każdego stać, to wtedy zostawianie pustych przestrzeni poza być może przestrzenią technologiczną dla sprzętu AGD, nie ma racjonalnego uzasadnienia. Jeżeli jedna kupujemy szafki gotowe i mamy wybór 40 ,60 lub 80cm to konia z rzędem temu, kto dopasuje je do wolnej przestrzeni 195cm.

  • blasphemy

    Oceniono 4 razy 4

    Nieważne że stażysta z GW pisze "nie ważne" oddzielnie, ważne żeby się klikało.

  • Aneta Krahel

    Oceniono 2 razy 2

    Jednorazówki i ścierki to moje ulubione rozdziały tej pisanej w oparach absurdu podręcznej biblii doskonałej (by nie rzec inaczej) pani domu.

  • matadore1

    Oceniono 5 razy 1

    Jeeezu, jakie mądre uwagi! Może jeszcze dodać jeden slajd: kupa na blacie kuchennym

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX