O czym pamiętać, urządzając otwartą kuchnię?

red.
22.02.2017 08:47
A A A
Kolorystyka części kuchennej i salonowej powinna być spójna. Meble powinny do siebie stylistycznie nawiązywać.

Kolorystyka części kuchennej i salonowej powinna być spójna. Meble powinny do siebie stylistycznie nawiązywać. (fot. IKEA)

Otwarta kuchnia to rozwiązanie coraz częściej wybierane w polskich mieszkaniach. Nic dziwnego - ma ono wiele zalet. Otwierając przestrzeń, optycznie ją powiększamy i zyskujemy o wiele więcej możliwości aranżacyjnych. Jednak są rzeczy, które w takim układzie trzeba koniecznie wziąć pod uwagę.

Urządzając otwartą kuchnię, musimy wziąć pod uwagę nieco więcej czynników, niż przy aranżowaniu kuchni zamkniętej. Oto najważniejsze rzeczy, o których nie wolno zapominać.

Sprzęty i meble

Często w kuchniach połączonych z salonem ogranicza się liczbę sprzętów kuchennych oraz blatów, tak żeby część kuchenna nie rzucała się zbytnio w oczy. W efekcie ograniczamy jej funkcjonalność. Choć połączona z salonem, wciąż musi spełniać wszelkie funkcje pełnowymiarowej kuchni. Zadbajmy więc o to, żeby znalazły się w niej wszystkie niezbędne sprzęty AGD. Wybierajmy jednak urządzenia do zabudowy zamiast wolno stojących, gdyż są bardziej dyskretne.

Nie ograniczajmy liczby szafek i schowków. Zadbajmy, żeby miejsca na przechowywanie było wystarczająco dużo, aby kuchenne sprzęty nie były widoczne w salonie. Gdy rezygnujemy z górnych szafek, trzeba w dolnych znaleźć miejsce na talerze i szklanki. Jeśli z kolei decydujemy się na witrynki i przeszklone szafki, warto wyposażyć je w wewnętrzne oświetlenie. W ten prosty sposób wykreujemy ozdobę całego wnętrza. 

 

W końcu - nie zmniejszajmy powierzchni blatów roboczych. Otwarta kuchnia sprzyja wspólnemu gotowaniu, a na to potrzeba miejsca. Optymalnym rozwiązaniem w rodzinnej kuchni jest główny blat roboczy przy kuchence długości co najmniej 80 cm oraz dodatkowe blaty przy lodówce i przy kuchence do odstawiania garnków. Jeśli decydujemy się na wyspę, to również powinna mieć blat odpowiedniej długości.

Kuchnia w salonowym wydaniu

Urządzając kuchnię połączoną z salonem należy zadbać o spójny wystrój obu części. Dobrym pomysłem jest zastosowanie takich samych materiałów na podłogę i ściany oraz zachowanie jednorodnego stylu mebli salonowych z kuchennymi. Nie oznacza to jednak, że fronty mebli powinny być identyczne. Kolorystyka obu części powinna być spójna. Warto też zwrócić uwagę na drobne elementy wystroju, które będą go dodatkowo spajać, jak oprawy lamp czy uchwyty szafek.

Choć i kuchnia, i salon powinny tworzyć jedną całość, mimo wszystko warto wprowadzić choćby symboliczną granicę między nimi. Taką funkcję może pełnić wyspa, stół czy kanapa. Jeśli decydujemy się na ostatnią opcję, to koniecznie z łatwym do wymiany i uprania pokrowcem - w końcu bliskość kuchni to większe narażenie na zabrudzenia. 

Pamiętajmy o zapachach

Rozchodzenie się kuchennych zapachów po mieszkaniu to główny argument przeciwników otwartych kuchni. Jednak rozprzestrzenianiu się aromatów można zapobiec. Ważny jest dobór odpowiedniego okapu o wystarczającej mocy. Przy obliczaniu optymalnej wydajności urządzeń przeznaczonych do kuchni połączonych z salonem należy wziąć pod uwagę kubaturę obydwu pomieszczeń. Warto jednak pamiętać, że z wydajnością wiąże się też głośność silnika okapu (podawana w decybelach, mierzona przy maksymalnej wydajności filtrowania) - im wydajność jest wyższa, tym bardziej hałaśliwie pracuje urządzenie.

Opary kuchenne lubią się osadzać na tkaninach - zasłonach i firanach. Lepiej zatem ograniczyć ich liczbę. Zamiast zasłon można wprowadzić np. drewniane żaluzje - wyglądają stylowo i są łatwe w czyszczeniu.

Projektując otwartą kuchnię, weźmy zatem do serca powyższe uwagi, a stworzymy przestrzeń funkcjonalną i przyjazną. Taką, w której po prostu będziemy chcieli przebywać. 

PRZEJDŹ DO GALERII >>

 

Zobacz także

cztery kąty na wideo

Komentarze (53)
Zaloguj się
  • lacrimal

    Oceniono 51 razy 25

    developerzy zacierają ręce, niedługo uda się sprzedać pierwszą izbę połączoną z garażem. Jak się dobrze rozpędzić to przez przednią szybę będzie można wylądować na kanapie :-) Pozdrawiam fanów dezajnu.

  • zuuuraw

    Oceniono 58 razy 22

    Zwolennikom otwartej na salon kuchni proponuję obiad rodzinny z barszczem czerwonym albo może kalafior, albo smażona kapustka lub bigos na drugie. "Zapach" w całym domu.
    Otwarta kuchnia tylko dla tych co stołują sie na mieście a jak jedzą w domu to wyłącznie sushi z lodówki. Masakra, przerabiałam to, nigdy więcej !

  • kiki122

    Oceniono 35 razy 15

    Dawno temu połączenie kuchni z pokojem spotykane było w mieszkaniach ludzi biednych oraz po wojnie kiedy były duże problemy mieszkaniowe. Dzisiaj deweloperom (nie tylko w Polsce)udało się wmówić ludzia że otwarta kuchnia jest super. De facto takie mieszkania są tańsze w budowie już na etapie projektu więc nie trudno zgadnac że chodzi tu tylko o zarobek deweloperów.

  • ryszard-nowohucki

    Oceniono 24 razy 14

    z niecierpliwością oczekuje artykułów o zaletach apartamentu jedno-izbowego, z wc w social przestrzeni

  • dag.z

    Oceniono 12 razy 10

    Przypomina mi się dyskusja nad wyższością Świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem...Może po prostu zaakceptujmy fakt, że jedni wolą tak, a inni siak...Jednym śmierdzi, a drugim nie...Dajcie ludziom żyć po swojemu i nie oceniajcie w kategorii wartościowania, bo każdemu z nas naprawę co innego się podoba!

  • ewa.krajewska

    Oceniono 13 razy 9

    Otwarta kuchnia to koszmar i ogromny bezsens szczególnie gdy ogląda się developerskie mieszkania o metrażu 60 i więcej metrów. Mam otwartą kuchnię i ogromnie tęsknię za dawnym swoim mieszkaniem gdzie kuchnia była oddzielnym pomieszczeniem.

  • allegropajew

    Oceniono 26 razy 8

    Otwarta kuchnia nie ma ŻADNYCH zalet, tylko same wady.
    Jest to przywoływanie wiejskiego stylu życia w jego negatywnym aspekcie.
    Po brostu bieda-mieszkanie próbuje się na siłę nobilitować i tyle.
    Gościula

  • lisa2

    Oceniono 16 razy 8

    Otwarte kuchnie mogą być jedynie w dużych wielopokojowych mieszkaniach dla bogatych, tam gdzie jest salon gościnny i kuchnia razem. Jednak nie w małych mieszkankach 3-4 osobowych.

    Dlaczego w dużych mieszkaniach? Bo w małych trzeba ogrzewać wszystkie pomieszczenia, w których mają przebywać ludzie. Sypialni nie połączymy z kuchnią, ani do kuchni-salonu nie zrobimy wejścia do łazienki i ubikacji. Często zapachy z kuchni czy z ubikacji będą się mieszały i nawet najładniejsze kuchenne zapachy nie powinny się mieszać ze smrodem z ubikacji.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX