Jak urządzić kuchnię z jadalnią?

mapind
13.12.2016 11:35
A A A
Biały owalny stół  ustawiono na dywaniku, wydzielając w ten sposób jadalnię /IKEA

Biały owalny stół ustawiono na dywaniku, wydzielając w ten sposób jadalnię /IKEA (Fot. mat. prasowe)

Sercem domu jest kuchnia. Warto tak ją urządzić, aby znalazł się w niej także kącik jadalny. Podpowiadamy, jak zaaranżować kuchnię z jadalnią.

Naukowcy obliczyli, że w ciągu roku w kuchni spędzamy średnio ok. miesiąca! Nikt przy tym nie narzeka, bo większość lubi tam przebywać. Kuchnia bowiem kojarzy się z ciepłem i bezpieczeństwem. Jeśli urządzimy w niej jadalnię, nikt nie będzie chciał z niej wychodzić!

Stół w roli głównej

W jadalni najważniejszy jest stół. Nie zastąpią go żadne szafki, na których podasz posiłek! Stół po prostu musi być! Najwygodniejsze są wolno stojące, z dostępem ze wszystkich stron, okrągłe lub owalne. Jeśli ogranicza Cię miejsce w kuchni, wybierz stół prostokątny lub kwadratowy i postaw  przy ścianie. Aby wygodnie można było przy nim siedzieć, od szafek powinien stanąć w odległości minimum 90 cm. Na jedną osobę trzeba przeznaczyć 60 cm (z długości). Warto wiedzieć, że stół prostokątny dla sześciu osób zajmie miejsce o wymiarach 250x320 cm, a dla czterech - 240x240 cm. Przy okrągłym stole zmieści się więcej osób, ale też taki mebel zajmuje więcej miejsca: dla sześciu osób zajmie 285x285 cm, a dla czterech - 250x250 cm.

Blat jako stół

Jeżeli w Twojej kuchni absolutnie nie ma miejsca na osobny stół, stwórz go przedłużając blat nad szafkami. Blat możesz obniżyć do typowej wysokości stołu, czyli do 75 cm lub odwrotnie – podwyższyć do 110-120 cm. Nawet na to nie masz miejsca?  Zamocuj blat do ściany, który będziesz rozkładać do posiłku.   

Strefy w kuchni

Nawet najmniejszą jadalnię w kuchni warto wydzielić. Można to zrobić np. kładąc na podłogę pod stołem inny materiał. Zazwyczaj w części kuchennej kładzie się kamień, a w jadalnej deski. Drewno jest ciepłe, grzeje stopy, gdy siedzimy przy stole, a przesuwanie krzeseł odbywa się ciszej niż po płytkach ceramicznych. Inaczej też można zaaranżować ścianę, przy której stoi stół, albo zdecydować się na inny kolor mebli. Pamiętaj przy tym, że w kuchni i jadalni nie sprawdzają się zgniłe zielenie i fiolety – na ich tle żywność nie wygląda apetycznie. Natomiast żywe kolory: czerwienie, pomarańcze, żółcienie, niebieskie oraz ciepłe odcienie ziemi: terakota, siena, ochra, sprawią, że posiłek błyskawicznie zniknie z talerzy. Ważną  rolę odgrywa światło Lampa (jedna lub dwie)  zawieszona nad stołem wyraźnie dzieli pomieszczenie na strefy.  Pamiętaj też  o tekstyliach – obrusach lub obiciach na krzesła, które ocieplą surową kuchnię.

ZOBACZ ARANŻACJE>>

 

cztery kąty na wideo

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX