Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Przechowywanie zapasów w kuchni. Systemy cargo i nie tylko

Edyta Jabłońska

Nawet w niewielkiej kuchni da się wygospodarować miejsce na przechowywanie zapasów. Można na nie przeznaczyć wysoką szafę, wnękę, a nawet szafki pod blatem - również te w wyspie.

Szafki kuchenne dobrze zorganizowane

Robienie zakupów spożywczych na zapas to oszczędność czasu i pieniędzy. A dobrze zaprojektowana kuchnia pozwoli przechowywać wszystkie te produkty w idealnym porządku. Zazwyczaj nie mamy miejsca na oddzielną spiżarnię, dlatego jej rolę muszą przejąć szafki.

Przeczytaj także: Jak sprawić, żeby w kuchennych szafkach zmieściło się więcej? Sposoby na organizację

Dla wieloosobowej rodziny dobrym rozwiązaniem będzie duża szafa w kuchni, np. w formie zabudowy wnękowej, dotychczas spotykanej zazwyczaj w przedpokoju lub sypialni, a obecnie coraz częściej montowanej również w kuchni. Taki schowek jest bardzo praktyczny; warto w nim zamontować drzwi przesuwane, bo do ich otwarcia nie potrzeba miejsca.

Zamiast prawdziwej spiżarni

Innym pomysłem na spiżarkę w szafie jest tzw. zabudowa słupkowa. Są to ustawione obok siebie wysokie szafki (zazwyczaj sięgające od podłogi do sufitu). Taka zabudowa jest pojemna, jednak tradycyjne półki mogą być mało funkcjonalne ze względu na utrudniony dostęp do produktów ułożonych wysoko lub w głębi. Dlatego warto zdecydować się na wysuwane szuflady lub systemy cargo. Jeśli nie mamy miejsca na wysoką zabudowę kuchenną, produkty spożywcze można wygodnie przechowywać w szafkach pod blatem, wyposażonych w szuflady.

Co to jest cargo?

To zestaw połączonych ze sobą półek lub koszy, które dzięki specjalnym prowadnicom można całkowicie wysunąć z szafki – razem z frontem lub niezależnie od niego. Są dostępne w wielu wymiarach dostosowanych do szafek o szerokości od 15 do 60 cm. Producenci oferują cargo wysokie lub niskie (to drugie montuje się w szafkach pod blatem kuchennym). Można też zamówić systemy o niestandardowej wielkości, robione na konkretny wymiar.

Skomentuj:

Przechowywanie zapasów w kuchni. Systemy cargo i nie tylko