Projekt domu: Skyfall house 2

az, BXBstudio
23.11.2014 00:00
A A A
Projekt ten to efekt ewolucji zaprojektowanego w 2012 roku domu jednorodzinnego Skyfall House. Zmiany miały na celu ograniczenie metrażu, kosztów, ilości przeszkleń oraz konsumpcji energetycznej obiektu.

Dom został zaprojektowany tak aby spełnić oczekiwania klienta, balansujące pomiędzy zdefiniowaną potrzebą (funkcjonalność, przestronność) jak również niezdefiniowanymi marzeniami o teatralnym zabarwieniu, o imponującej filmowej fortecy rodem z filmów akcji Jamesa Bonda.

 fot. BXBstudio

Budynek powstanie na niewielkiej, niespełna 9 arowej działce, która znacznie ograniczyła możliwość swobodnego kreowania formy architektonicznej. Obiekt jest maksymalnie dosunięty do drogi dojazdowej oraz do granic sąsiednich działek, aby wygenerować możliwie największą przestrzeń ogrodową od strony południowej. Powierzchnia działki została zwielokrotniona poprzez zaprojektowany zielony dach z formą nowoczesnej altany, oraz poprzez zaprojektowany taras na poziomie pierwszej kondygnacji. Wszystkie 3 poziomy - ogród, taras i ogród na dachu - zostały ze sobą połączone centralnym trzonem komunikacyjnym.

fot. BXBstudio

Układ funkcjonalny domu został podzielony na strefy. Inaczej potraktowano fasadę północną przyległą do drogi, gdzie ograniczono ilość przeszkleń oraz zlokalizowana pomieszczenia takie jak garaż, pomieszczenia techniczne czy kuchnię. Fasadę południową poprzez otwarte przeszklenia zintegrowano z przydomowym ogrodem. Tutaj znajduje się salon z okazałym panoramicznym kominkiem, jadalnia, salon kąpielowy, oraz biuro do którego przewidziano odrębne wejście. W tej strefie również zaprojektowano monumentalne, zadaszone schody zewnętrzne prowadzące na zielony dach wyposażony w niewielki drewniany pomost z którego rozpościera się malowniczy widok na okolicę.

 fot. BXBstudio

Fasada południowa została wyposażona w podcienie i ekrany słoneczne, tak aby w okresach letnich chronić budynek przed nadmiernym przegrzaniem.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś

Zespół: Bogusław Barnaś, Elena Casado Castrillo, Giulia Berloco

Współpraca: Dominika Ropek

Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś

Lokalizacja: Kraków, Polska

Data: 2012-2013

Powierzchnia: 345 m2

Klient: Prywatny

Zobacz także

dom i wnętrze na wideo

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX