Odsłaniamy cegłę

09.07.2013 13:08
W starej kamienicy blisko centrum Katowic udało się urządzić bardzo atrakcyjne mieszkanie - nowoczesne, minimalistyczne i trochę surowe. Idealne dla singla, który lubi niebanalne rozwiązania.
1  Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Typ: apartament z antresolą w starej kamienicy

Położenie: Katowice

Metraż: 120 m2

Kto tu mieszka: właściciel prywatnej firmy Stare kamienice, często zaniedbane i zniszczone, mogą kryć świetnie zachowane elementy konstrukcji czy oryginalne ściany, które przykryła patyna minionej epoki. Wydobyte na światło dzienne nabierają nowego blasku i nadają wnętrzom niepowtarzalny charakter. Tak właśnie stało się w mieszkaniu Michała. Nie było ono wprawdzie spełnieniem jego marzeń, ale miało liczne plusy. Właścicielowi odpowiadała m.in. idealna lokalizacja [ blisko centrum i własnej firmy, do której nie musi codziennie przebijać się przez zakorkowaną aglomerację.

Michał przez pewien czas mieszkał piętro niżej niż obecnie. - Na górze była kompletna ruina ze stromymi schodkami prowadzącymi na ciasny, zabudowany strych - wspomina. Po pewnym czasie postanowił jednak wynająć swoje mieszkanie, a zaaranżować to, które do tej pory pozostawało puste. - Wnętrze było trudne do przystosowania. Bardzo długie, z oknami usytuowanymi tylko po jednej stronie; taki wagon, który trzeba było "udomowić" - mówi architekt Łukasz Malinowski z pracowni LMarchitekt.

2 Michał nie lubi przepychu, ale stawia na jakość. W mieszkaniu nie ma zbędnych ozdób, a dekorację stanowią elementy spełniające praktyczne funkcje - takie, jak pufy Lob Design, Duka czy czarne tafle grzejników Vasco, stworzone jakby idealnie do tego wnętrza. Michał nie lubi przepychu, ale stawia na jakość. W mieszkaniu nie ma zbędnych ozdób, a dekorację stanowią elementy spełniające praktyczne funkcje - takie, jak pufy Lob Design, Duka czy czarne tafle grzejników Vasco, stworzone jakby idealnie do tego wnętrza. Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Mieszkanie podzielone zostało na dwie podstawowe strefy - kuchenno-jadalnianą, zintegrowaną z wejściem oraz dzienną wraz z sypialnią na antresoli. Łącznikiem obu części stał się kubik kryjący łazienkę.

- Starałem się wykorzystać piony kanalizacyjne, jednocześnie nie tracąc przestrzeni - mówi Łukasz Malinowski. - Najwięcej wniósł szary prostopadłościan, który nie styka się z sufitem i jest jakby oddzielnym elementem - dzieli całość, zachowując ciąg komunikacyjny.  Projektując wnętrze, architekt wiedział, że musi się liczyć z potrzebami Michała, który jest osobą zdecydowaną i pewną siebie. Całość od początku miała być utrzymana w męskim stylu: nowoczesnym, minimalistycznym i trochę surowym. Ogólny zarys ustalony został już na samym początku, jednak podczas remontu wynikły pewne zmiany ? jak się okazało, tylko na lepsze!

3 Schody bez poręczy ze stopniami umocowanymi w ścianach wykonano według indywidualnego projektu właściciela. Są lekkim, nienarzucającym się
elementem wystroju wnętrza.
Schody bez poręczy ze stopniami umocowanymi w ścianach wykonano według indywidualnego projektu właściciela. Są lekkim, nienarzucającym się elementem wystroju wnętrza. Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Architekt zaproponował, by pozostawić oryginalne belki sufitowe, które były w nienagannym stanie. Gdy otworzono strych, ukazała się w pełni cała, świetnie zachowana konstrukcja - grzechem byłoby jej nie wykorzystać.

Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Podobnie rzecz się miała ze ścianami w salonie - początkowo miał je pokryć tynk i biała farba, tak jak pozostałą część mieszkania, jednak po odkryciu surowych cegieł wszyscy stwierdzili, że idealnie wpisują się one w styl projektu i świetnie komponują z naturalnym drewnem i szkłem.

Odsłonięte cegły i belki stropowe były w nienagannym stanie - architekt pozostawił je, dzięki czemu apartament zyskał niepowtarzalny charakter.

4 Sypialnia na antresoli to najbardziej prywatna część apartamentu. Przesuwne drzwi prowadzą do garderoby i małej toalety. Sypialnia na antresoli to najbardziej prywatna część apartamentu. Przesuwne drzwi prowadzą do garderoby i małej toalety. Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Pomysł na szklaną podłogę na antresoli pojawił się za sprawą... wysokiej biblioteki. Michał nie chciał zasłaniać tego mebla, który sięga aż do drugiej kondygnacji. Zamontowano więc grube, podwójne tafle hartowanego szkła oparte na drewnianych belkach. Część dzienna nabrała przestrzeni i pozostała dzięki temu otwarta ku górze. Sypialnia, choć nie zamknięta żadną ścianą, znalazła się poza zasięgiem wzroku osób przebywających w salonie, a to właśnie salon jest najważniejszym miejscem w całym mieszkaniu. Michał spędza w nim najwięcej czasu -  tu pracuje i odpoczywa, spotyka się ze znajomymi na wspólnych seansach filmowych lub grach na play station, które, jak sam przyznaje, są jego pasją i pozwalają oderwać się od codzienności.

Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Strefa salonu nabiera ciepła i przytulności również dzięki plecionym pufom i zabawnym poduszkom. Michał śmieje się, że jego pies podczas nieobecności pana ma przynajmniej kocie towarzystwo.

5 Kuchnia nie jest miejscem, gdzie gospodarz spędza dużo czasu, dlatego pozostaje bardziej sterylna i chłodna, ale jednocześnie ciekawa w formie, przełamana soczystą zielenią. Całość łączy jasna podłoga - jej kolor dobrany został specjalnie tak, by nie konkurował z ceglaną ścianą, a wręcz przeciwnie, by na jej tle oryginalny mur wyglądał jeszcze efektowniej.
Michał nie sądził, że nowe wnętrze tak bardzo zgra się z jego temperamentem. Mieszkanie podoba się nie tylko jemu - zostało też nagrodzone w konkursie dla architektów organizowanym przez firmę Vasco.
Kuchnia nie jest miejscem, gdzie gospodarz spędza dużo czasu, dlatego pozostaje bardziej sterylna i chłodna, ale jednocześnie ciekawa w formie, przełamana soczystą zielenią. Całość łączy jasna podłoga - jej kolor dobrany został specjalnie tak, by nie konkurował z ceglaną ścianą, a wręcz przeciwnie, by na jej tle oryginalny mur wyglądał jeszcze efektowniej. Michał nie sądził, że nowe wnętrze tak bardzo zgra się z jego temperamentem. Mieszkanie podoba się nie tylko jemu - zostało też nagrodzone w konkursie dla architektów organizowanym przez firmę Vasco. Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Kuchnia

Kuchnia nie jest miejscem, gdzie gospodarz spędza dużo czasu, dlatego pozostaje bardziej sterylna i chłodna, ale jednocześnie ciekawa w formie, przełamana soczystą zielenią. Całość łączy jasna podłoga - jej kolor dobrany został specjalnie tak, by nie konkurował z ceglaną ścianą, a wręcz przeciwnie, by na jej tle oryginalny mur wyglądał jeszcze efektowniej.

Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Biały stół Big White, Modo, wraz z czarno-białymi frontami z lakierowanego MDF-u wykonanymi na zamówienie przez firmę Stolbox oraz czarna lodówka Siemensa wnoszą do wnętrza atmosferę sterylności i chłodu.

6  Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Łazienka

Czarny pas z mozaiki Bisazza łączy ściany, sufit i podłogę. Z jednej strony wkomponowano weń umywalkę Memento, Villeroy & Boch, z drugiej - kabinę prysznicową wykonaną przez firmę Zwaka Glass według indywidualnego projektu.

Fot. Monika Filipiuk-Obalek

Bateria umywalkowa Spa ITA, Dornbracht, komponuje się z deszczownicą JustRain z serii Balance Modules tej samej firmy. Resztę ścian łazienki pokrywają płytki Pietre Etrusche z serii Pietre Native, Casalgrande Padana.

Michał nie sądził, że nowe wnętrze tak bardzo zgra się z jego temperamentem. Mieszkanie podoba się nie tylko jemu - zostało też nagrodzone w konkursie dla architektów organizowanym przez firmę Vasco.

Komentarze (11)
Odsłaniamy cegłę
Zaloguj się
  • Gość: doktor.g

    Oceniono 9 razy 5

    te schodki to tylko czekają aż ktoś się wykopyrtnie po 3 piwach ...

  • Gość: call_me_snake

    Oceniono 4 razy 4

    Typowy singiel 120 m2. To ja nie jestem typowy.

  • Gość: AIR MAX

    0

    Terrific Knowledge, with thanks. Available for humans who just want to shed unwanted pounds fast, attempt our website for the preferred method by which to lose the fat effectively. Nike free binnxshop.com.

  • Gość: cn

    0

    playstation jak już....

  • Gość: sama prawda

    Oceniono 20 razy 0

    W środku odpicowane z pretensją (ę, ą) a pod oknem menele z psami, szczury, zakapturzona "młodzież", krzywe chodniki... Żyć, nie umierać.

  • yagres

    Oceniono 8 razy -6

    Sypialnia zrobiona ze stodoły, te drewniane belki są ohydne. Kuchnia sterylna, widac że w ogóle nie użytkowana. Właściciel stołuje sie widocznie w restauracjach. Łazienka może być ale za drogi sprzęt jak dla mnie. Kino w domu? - obciach. Pufy raczej dla dzieci, dorosły człowiek zaraz sie wyp.... li przechylając browara.

  • Gość: Rosetardo

    Oceniono 29 razy -9

    Wszystko byłoby fajnie, mieszkanie ładnie zrobione tylko...
    1. Stara kamienica - najczęściej takie śmierdzą
    2. Katowice - chyba nie trzeba nic więcej dodawać. Dramat.
    3. Wystarczy na zdjęciu nr 3 spojrzeć jaki jest widok z okna.
    Jak ktoś tak lubi...to ja współczuję.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX