Płyta indukcyjna, elektryczna czy gazowa? Co wybrać?

WG
16.10.2017 15:53
Podczas urządzania kuchni dużym wyzwaniem jest wybór płyty grzewczej. Obecnie producenci oferują trzy rodzaje płyt - gazowe, elektryczne i indukcyjne. Czym się różnią? Jak wybrać płytę dopasowaną do naszych potrzeb? Przygotowaliśmy mały przewodnik.

Płyta gazowa

Gotowanie na gazie wciąż ma wielu zwolenników. Niektórzy twierdzą, że tak przygotowane potrawy mają lepszy smak. Gotowanie z ogniem daje też większe pole manewru (można np. opalić cebulę do rosołu). Płyty gazowe są też tańsze i mniej podatne na awarie. Minusy? Są trudniejsze w utrzymaniu czystości, zdecydowanie mniej bezpieczne niż elektryczne lub indukcyjne, a gotowanie na nich trwa znacznie dłużej.

Płyta elektryczna (ceramiczna)

Płyty elektryczne zasilane są prądem. Zamiast palników mamy nagrzewające się pola. Takie płyty są łatwe w utrzymaniu czystości, gotuje się na nich szybciej niż na płytach gazowych i są tańsze niż płyty indukcyjne. Mają też minusy - w przypadku awarii prądu nie mamy możliwości gotowania, a nagrzaną płytą można się poparzyć.

Płyta indukcyjna

To odmiana płyty elektrycznej. Do gotowania wykorzystywane jest zjawisko indukcji (wytwarzania pola magnetycznego). To najdroższe z płyt, lecz jednocześnie mające najwyższą efektywność. Płyty indukcyjne są bezpieczne, łatwe w utrzymaniu czystości, a gotowanie na nich jest bardzo szybkie. Niestety są one drogie, a wybór płyty indukcyjnej wiąże się z koniecznością zakupu garnków ze stali ferromagnetycznej.

Zobacz także
Komentarze (16)
Zaloguj się
  • 123_moda

    Oceniono 12 razy 12

    Slogany, frazesy i ogólniki zamiast rzetelnej informacji o każdej z płyt i ich wadach i zaletach. Każda jest inna, na każdej inaczej się gotuje, każda ma wady (gazowa nie tylko taką, że trudniej ją czyścić).

  • kris13514

    Oceniono 17 razy 9

    Brakuje informacji podstawowej: o bezwładności kuchenki każdego rodzaju.
    Na kuchence gazowej wystarczy wyłączyć gaz, a potrawa natychmiast przestaje być podgrzewana - mleko nie wykipi, zupa przestaje się przypalać itd. Na kuchence z elektryczną płytą grzejną "palnik" pozostaje gorący jeszcze długo po wyłączeniu zasilania - żeby mleko nie wykipiało nie wystarczy wyłączyć zasilanie - trzeba przenieść garnek w inne miejsce. Kuchenki z płytą indukcyjną zachowują się w sposób pośredni pomiędzy gazowymi i elektrycznymi - garnki do indukcji mają grube dna, przez co temperatura nie spada w nich tak szybko, jak w zwykłych garnkach do gotowania na gazie.
    Poza tym nigdy nie zgodzę się z opinią, że na kuchence elektrycznej gotuje się szybciej niż na gazowej.

  • Andrzej Duda

    Oceniono 8 razy 4

    co za bzdury twierdzić ze na gazie wolniej się gotuje; jest dokładnie przeciwnie

  • siwecki

    Oceniono 2 razy 2

    Co za chrzanienie z tymi specjalnymi garnkami do indukcji. Mam indukcję u siebie korzystam ze starych PRLowskich garnków emaliowanych. Jedyne kryterium, to sprawdzić czy dany garnek przyciąga magnes. Jeśli tak, to garnek nadaje się do indukcji.

  • p_architektoniczny

    0

    Indukcyjną byl bral, a do niej dobrał jakis okap. Zna ktoś firmę globalo - bo się waham czy u nich kupić...

  • macwies

    Oceniono 2 razy 0

    Polecam "redaktorowi" gotowanie na płycie gazowej gdy nie ma prądu.
    "Redaktor" zapewne miał na myśli płyty gazowe z XX wieku.
    Ze względu na elektryczne czujniki wypływu gazu użycie kuchenki gazowej bez podłączonego zasilania jest niemożliwe.

  • archieil

    0

    Bezwzględnie indukcja dla każdego, który może przy okazji kupić sobie komplet garnków.

    Jeśli mamy garnków sporo to albo hybryda indukcja-ceramika czy halogen albo podobne rozwiązanie.

    Konieczne jest zadbanie żeby indukcja była cicha ale to na dziś jedyne sensowne rozwiązanie do kuchni.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX