Stylowe kawiarki Bialetti [WYBÓR REDAKCJI]

Karolina Mucha
05.12.2017 11:00
Kawiarka, makietka - to właśnie w niej powstaje najlepsze klasyczne espresso. Miłośnicy kawy zgodnie potwierdzają, że napój musi być mocny i aromatyczny. Jaką kawiarkę wybrać? Oczywiście stylowy model Bialetti! Zobaczcie sami.

Stylowa kawiarka Bialetti
Fot. CC0 Public Domain

Bialetti to bezkonkurencyjnie lider sprzedaży kawiarek na całym świecie. Pierwszy model o nazwie Moka wyprodukowany został w 1933 roku. Kawiarki włoskiej marki charakteryzuje najwyższa jakość wykonania i stylowy wygląd.

Na każdej kawiarce widnieje znak rozpoznawczy marki - "mały człowiek z wąsami". Kawiarki z aluminium, o kanciastych kształtach, pojawiły się jako pierwsze, jednak nie można używać ich na kuchenkach indukcyjnych. Modele stalowe są bardziej uniwersalne, sprawdzą się świetni niezależnie od modelu kuchenki. Kawiarki stalowe przypominają dzbanki - mają bardziej okrągłe kształty.

Marka zadbała o różnorodność kolorystyczną urządzeń - możemy dopasować je do koloru kuchni. Kawiarki są praktyczne, a jednocześnie ładne.

Poniżej znajdziecie modele kawiarek Bialetti wybrane przez redakcję.

Zobacz także
Komentarze (38)
Zaloguj się
  • otopolskiepieklo

    Oceniono 18 razy 16

    małe wyjasnienie - WCALE nie robi się najlepszego espresso w kawiarkach z powodów 'fizykochemiczno-technicznych'

    najlepsze espresso robi sie w ekspresach, a kawiarki sa substytutem

    istnieje zasadnicza różnica pomiędzy espresso, które można kontrolować w ekspresie, a dosyć istotne jest tu szybkie robienie naparu (mniej szkodliwych substancji), a kawiarką która jest 'statyczna' i raz odpalona robi to co chce - a różnica może być i w ilości kawy i jakości (gęstość/ekstrakt), a powodem jest kombinacja grubości zmielonego ziarna, stopnia ubicia, itd..

  • boczek150

    Oceniono 17 razy 13

    Gratuluje znafcy, który chce robić espresso z kawiarki.

  • Cezary Martynowicz

    Oceniono 10 razy 10

    Espresso to 25ml wody przepuszczonej przez odpowiednio zmieloną kawę pod ciśnieniem 9 bar. Bez maszyny ciśnieniowej nie da rady. Tutaj będzie najwyżej moka. Te kawiarki to makinetki.

  • bratjolki

    Oceniono 8 razy 8

    Moka to nie espresso.
    Wracajcie do Starbucksa i ajfonowego życia z plastiku.

  • lorl2

    Oceniono 18 razy 8

    Ale w tej kawiarce to chyba trudno zrobić "najlepsze klasyczne espresso". Za to najlepszą mokę to tak.

  • przemo_opole

    Oceniono 5 razy 5

    Ładne są, przynajmniej niektóre. Ale bardzo niestarannie wykonane. Szkoda, że autor nie napisał przydatnych porad i wskazówek dla nowych użytkowników. Ot, choćby, żeby najtańszych aluminiowych nie myć w zmywarce i regularnie wymieniać sitko i uszczelki.
    Swoją drogą, używałem kawiarki przez wiele lat. Ale ostatnio mam prosty ekspres ciśnieniowy (nie automat) i już bym do kawiarki nie wrócił.

  • lech 3011

    Oceniono 2 razy 2

    wybór redakcji i kasa za reklamę redakcji

  • maritimer

    Oceniono 3 razy 1

    Przy nalewaniu kawy z Bialetti trzeba podnieść pokrywkę bo w przeciwnym razie kawa sie rozleje na stół. Kupiłem kawiarke jakiejś innej mniej znanej firmy i tam ten problem zniknął, bez problemu mozna nalewać jedna ręką. Niby drobiazg ale jednak używam tylko tej drugiej.

  • Piotr Nawratowicz

    Oceniono 7 razy 1

    Kupiłem niedawno kawiarkę Bialetti. Ładna jest, lecz ma jeden poważny feler - kawa wycieka przez zawias pokrywki w trakcie ostatniej fazy parzenia. Zawiodłem się.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX